Навального лікують у Німеччині / REUTERS

Німецькі лікарі, які лікують російського опозиціонера Олексія Навального, можливо, знайшли зв'язок з отруєнням болгарського бізнесмена Гебрева.

Про це повідомляє видання Der Spiegel, яке спільно з групою Bellingcat провело своє розслідування.

Як повідомляється, німецькі медики вже запросили у болгарських колег дані про отруєння бізнесмена Омеляна Гебрева.

Відео дня

"Той факт, що німецькі лікарі зв'язалися зі своїми болгарськими колегами у справі Навального, настільки ж зрозумілий, наскільки і вибухонебезпечний. Очевидно, вони вважають можливим використання таких же або дуже схожих речовин", - йдеться у розслідуванні.

Згідно з інформацією Der Spiegel і Bellingcat, фахівці припускають, що Навальний піддався впливу речовини з сімейства органофосфатів. До них відносяться інсектициди, такі як E605, а також нервові токсини, такі як зарин і ще потужніший препарат "Новачок", розроблений в російських лабораторіях. 

Отруєння Гебрева і Скрипаля: що відомо

У квітні 2015 року Болгарський збройовий бізнесмен Омелян Гебрев був отруєний. Він знепритомнів і впав у кому. Тоді лікарі виявили отруєння, але не змогли визначити використану речовину. Гебрев вижив після отруєння.

Всього через місяць після звільнення Гебрева знову довелося госпіталізувати з симптомами отруєння. Він також пережив другий передбачуваний напад.

Три роки по тому російський екс-подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка знепритомніли в парку в Солсбері у Великобританії. В цьому випадку слідчим вдалося встановити точну речовину: ці двоє були отруєні надзвичайно небезпечною хімічною зброєю "Новачок", так званим органофосфатом. Скрипаль і його дочка також пережили замах.

За даними британських правоохоронців, за замахом стоять російські офіцери.

Читайте такожТворець "новачка" допустив, що отруту Навальному могли додати в чай

Отруєння Навального: хронологія подій