Підозрюваний в корупції екс-король Іспанії вирішив залишити країну

За словами адвоката колишнього монарха, дане рішення не означає, що він відмовляється від співпраці зі слідством.

Колишній король Іспанії Хуан Карлос I, щодо якої ведеться розслідування за звинуваченням в корупції, заявив, що вирішив покинути країну.

Про це йдеться в посланні екс-монарха, адресованому його синові - Філіпу VI - і поширеному в понеділок, 3 серпня, передає DW.

"Керуючись своїм переконанням найкращим чином служити народу Іспанії, її інститутам, а також Вам як королю, я повідомляю про своє рішення відправитися у вигнання за межі Іспанії", - наголошується в посланні, оприлюдненому королівським двором.

При цьому Хуан Карлос I підкреслив, що прийняв відповідне рішення під впливом низки "громадських наслідків, пов'язаних із деякими епізодами його особистого життя в минулому".

Читайте такожЕкс-король Бельгії визнав позашлюбну доньку після ДНК-тесту (відео)

Екс-монарх додав, що не хоче бути синові тягарем, обмовившись, що "його спадщина і власна гідність вимагають, щоб так і було". Він не вказав, до якої країни має намір поїхати.

За словами адвоката колишнього короля, дане рішення не означає, що він відмовляється від співпраці зі слідством.

У березні, після того, як з'явилися повідомлення про багатомільйонні хабарі, імовірно, отримані Хуаном Карлосом за будівництво швидкісної залізниці на Близькому Сході ще в роки перебування на престолі, Філіп VI позбавив Хуана Карлоса щорічної платні в розмірі 194 000 євро. Крім того, чинний монарх планував відмовитися від спадщини 82-річного батька.

Філіп VI вступив на трон у червні 2014 року, після зречення від престолу Хуана Карлоса I, який посів трон у 1975 році.

Як повідомляв УНІАН, в 2018 році Верховний суд Іспанії приговорив зятя короля Філіпа майже до 6 років ув'язнення за фінансове шахрайство.