Набула чинності угода ЄС та Великобританії про відносини після "брекзиту"

Королева Єлизавета Друга поставила печатку на угоді Великої Британії та ЄС про торгівлю та співробітництво. Раніше її схвалив британський парламент.

Угода про торгівлю і співробітництво Європейського Союзу і Великобританії після виходу останньої з ЄС набула чинності.

Як повідомляє DW, королева Великобританії Єлизавета Друга поставила печатку на документі в ніч на четвер, 31 Грудня.

Читайте такожПалата громад Британії підтримала торговельну угоду з Євросоюзом

Кількома годинами раніше угода Лондона і Брюсселя про відносини після "брекзиту" була схвалена обома палатами британського парламенту.

Всі 27 країн-учасниць Євросоюзу на рівні Комітету постійних представників (COREPER) 29 грудня схвалили тимчасове застосування угоди з 1 січня 2021 року. Наступного дня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен і голова Євроради Шарль Мішель підписали документ, пізніше це зробив британський прем'єр-міністр Борис Джонсон.

Європарламент ратифікує угоду щодо "брекзиту" заднім числом на початку 2021 року.

Вихід Великобританії з ЄС

  • Великобританія формально вийшла з Євросоюзу ще 31 січня цього року, проте фактично до 31 грудня вона продовжує співіснувати з ЄС практично на старих умовах.
  • Переговори про майбутнє партнерство почалися 2 березня.
  • 24 грудня Борис Джонсон повідомив, що Великобританія і Європейський Союз погодили угоду про умови економічного співробітництва після Brexit, тобто після 31 грудня цього року. Вона передбачає вільну торгівлю і відсутність митних зборів. Крім того, в ній прописані положення, що стосуються майбутньої співпраці Брюсселя і Лондона у сфері поліції і юстиції, а також соціального забезпечення громадян обох сторін.
  • 30 грудня, президент Європейської Ради Шарль Мішель і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен підписали угоду про торгівлю і співробітництво між ЄС і Великобританією.
  • 30 грудня 2020 року Палата громад (нижня палата парламенту) Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії підтримала угоду про торгівлю і співпраці з Європейським Союзом.
  • 31 грудня завершується перехідний період, під час якого Лондон зберігає доступ до внутрішнього європейського ринку і залишається в Митному союзі. При цьому британська сторона зобов'язана дотримуватись правил Євросоюзу у всіх сферах, проте не бере участі в прийнятті рішень в ЄС.