Путін зізнавався Клінтону, як хотів "спустити на гальмах" галас через загибель "Курська": знайдена стенограма

Крім того, під час розмови Путін міркував про свій рейтинг.

Опублікована стенограма розмови президентів США і РФ Білла Клінтона та Володимира Путіним, під час якої вони обговорювали загибель атомного підводного човна «Курськ».

Читайте такожПутіна висунули на Нобелівську премію миру-росЗМІЯк пише «Сноб», Клінтон і Путін зустрілися 6 вересня 2000 року в Нью-Йорку в президентському номері готелю Waldorf Astoria. «Курськ» став першою темою, яку президенти тоді обговорили.

Під час розмови Путін поскаржився, що опинився в пастці «між поганими та гіршими варіантами», а також почав міркувати про свій рейтинг. За його словами, йому радили намагатися врятувати моряків «заради підвищення рейтингу».

Крім того, він заявив, що під час катастрофи влада відчувала себе безсилими: «Ми не могли розповісти родичам, але в корпусі була діра розміром близько двох метрів, через яку затопило перші три відсіки підводного човна. Я навіть не знаю, як ми можемо витягнути тіла. У цих водах багато тріски - плоті на кістках може не залишитися. Ми намагалися спустити на гальмах весь цей галас, але деякі люди дивні, і вони просто продовжували його підживлювати. Це просто факт життя».

Загибель російського підводного човна «Курськ»: що відомо

  • «Курськ» зі 118 моряками на борту затонув у Баренцевому морі 12 серпня 2000 року.
  • За офіційною версією, під час навчань вибухнула торпеда, яку готували до умовної атаки.
  • Водолази змогли потрапити на підводний човен тільки 20 серпня, коли нікого з моряків вже не було в живих.