Володимир Путін може стати кандидатом на Нобелівську премію миру / REUTERS

Російського президента Володимира Путіна висунули на Нобелівську премію миру.

Про це повідомляють РИА Новости.

Заявку на номінацію Путіна на премію миру відправив російський письменник Сергій Комков 9 вересня, заявивши про це на сьогоднішній прес-конференції.

Відео дня

У 2013 році, пише Літературна газета, Комков вже виступав з ініціативою висунення Путіна на премію миру, оскільки Росія нібито була "єдиною реальною силою, здатною зупинити якісь руйнівні світові процеси"

Читайте також"Ця ганьба увійде у світову історію": стала відома причина аварії російського винищувача

«Після цієї заявки почалася буквально скажена реакція з боку американської сторони. Вже ближче до вечора, після 16 годин, американський представник в ОСЛО… швиденько написав ледве не від руки заяву, тут же всунув заявку про номінацію на Нобелівську премію миру – не зрозуміло за що, про якесь урегулювання між ОАЕ та Ізраїлем якоїсь конфліктної ситуації – Трампа», – заявив на конференції росіянин.

Церемонія нагородження відбудеться 10 вересня 2021 року в Осло.

У цьому році на отримання Нобелівської премії миру претендують 318 кандидатів, зокрема 107 організацій. Серед них – президент США Дональд Трамп, прем’єр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньяху, еко-активістка Грета Тунберг, Світлана і Сергій Тихановські.

Кандидатів на премію миру можуть пропонувати професори будь-яких вишів, члени національних парламентів та урядів, а також чинні й колишні члени Нобелівського комітету, радники Нобелівського інституту, члени Міжнародного суду в Гаазі й нобелівські лауреати.

 «Мирний» Путін: що відомо

REUTERS
  • Путін прийшов до влади у 1999 році, відтоді офіційно покидав крісло президента лише раз – обмінявшись посадами зі своїм другом Дмитром Медведєвим. У 2020 році уряд Росії дозволив анулювати всі президентські терміни, фактично надавши йому можливість обиратися главою РФ необмежену кількість разів.
  • За час каденції Путіна Росія вторглася до Грузії у 2008 році, дестабілізувавши регіони Південної Осетії та Абхазії.
  • Протести у 2012 році через порушення на виборах до парламенту ознаменувалися ініційованими Кремлем обмеженнями політичної свободи, посиленням традиціоналізму й консерватизму.
  • Після зміни влади в Україні у 2014 році Росія анексувала Крим, підбурила мешканців Донбасу до сепаратизму й ввела своїх військових на схід України, розпочавши непроголошену війну.
  • У 2015 році Росія стала активним учасником громадянської війни в Сирії на боці Башара Асада, а з 2016 розгорнула широкомасштабну кампанію гібридної війни, спрямованої на підрив західних демократій, зокрема шляхом впливу на президентські вибори в США.
  • Запроваджені проти Росії міжнародні санкції разом із падінням цін на нафту посилили і без того сумнівні фінансові перспективи країни. Втім, економічні проблеми, корупція та скандал зі Скрипалями мало вплинули на імідж Володимира Путіна, якого вкотре переобрали у 2018.
  • Експерти та правозахисні організації критикують поточний російський режим за переслідування та ув'язнення політичних опонентів, обмеження свободи преси, відсутність вільних і чесних виборів.