Лукашенко боїться віддавати президентство навіть своєму синові – білоруський політик

За словами політика, зараз в Білорусі фактично не діє третина статей Основного закону, багато "зав'язані на волюнтаристських рішеннях Лукашенка".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір провести конституційну реформу, щоб колосальні повноваження, якими він володіє, не дісталися його старшому синові Віктору.

Читайте також"Все ще попереду": білоруський політик спрогнозував подальший розвиток подій у країні

Таку думку «Обозревателю» висловив білоруський опозиційний політик Анатолій Лебедько. "Лукашенко замислюється над ситуацією, коли він не президент. Наприклад, президент – його старший син. Коли він уявляє, що повноваження, нічим не контрольовані, опиняються в чиїхось руках, навіть родинних, йому стає страшно", – заявив опозиціонер.

За його словами, в даний час в Білорусі фактично не діє третина статей Основного закону, багато "зав'язані на волюнтаристських рішеннях Лукашенка".

Як прогнозує Лебедько, відразу ж після чергових президентських виборів, які пройдуть в країні 9 серпня, Лукашенко розпочне активно просувати конституційну реформу, для якої у нього є дві підстави.

Перше – треба буде щось продавати в обмін на те, що він призначить себе президентом, зокрема, ділитися повноваженнями з іншими гілками влади. Друге – мінімізувати ризики, пов'язані з приходом до влади нового обличчя і його фактично необмеженими повноваженнями.

Віктор Лукашенко 1975 року народження наразі займає пост помічника президента Білорусі з національної безпеки і члена Ради безпеки країни. Він перший віце-президент Національного олімпійського комітету Республіки Білорусь. Одружений, має 4 дітей.