Росія головуватиме в Радбезі ООН: чому для України це не загроза

Думка

Від завтра, 1 квітня, Росія починає головувати в Раді безпеки Організації об’єднаних націй. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже заявив, що це – злий жарт, адже Росія узурпувала своє місце в Радбезі, розв’язала війну, а її лідер – військовий злочинець, який розшукується Міжнародним кримінальним судом. Постійний представник Росії в Організації об’єднаних націй Василь Небензя вже повідомив, що у квітні очікує прибуття до штаб-квартири ООН міністра МЗС Росії Сергія Лаврова для участі в низці засідань Ради безпеки.

Востаннє РФ головувала в Раді безпеки у лютому 2022 року, коли почала повномасштабну війну проти України. Однак головування в Раді безпеки ООН щомісяця переходить до іншої країни-члена. Засідання Ради безпеки, навіть під головуванням Російської Федерації, нічим не можуть загрожувати Україні. Ну, організують вони якесь засідання, що нам з того?

У нас є хибне уявлення про роль та вагу ООН у світі

Не розумію, чому ми сьогодні приділяємо стільки уваги ООН та Росії в цій організації – у нас є хибне уявлення про роль та вагу ООН у світі. Адже, можна згадати нашу нещодавню історію про так званих миротворців ООН на Донбасі. З самого початку тієї історії було зрозуміло, що Росія або блокуватиме це питання, або буде таким чином намагатись виписати цей "миротворчий мандат", що фактично ці миротворці тут будуть просто непотрібні. Місія провалилась так і не розпочавшись. Ця історія вже чудово продемонструвала, що це – все, що треба знати про ООН. Україна тоді теж багато уваги приділяла темі ООН, а потім виявилось, що люди в країні не знали, що війна йде з 2014 року…

Насправді доля України та світу зараз вирішується на фронті, а не на майданчиках ООН. А якимись наративами, які Росія, ймовірно, просуватиме там, зупинити український наступ неможливо.

Росія фактично дискредитувала ООН

Заяви, які можуть прозвучати в Раді безпеки ООН під головуванням Російської Федерації, якщо й будуть комусь цікаві, то доволі невеличкій кількості людей. Адже Росія, разом з іншими диктатурами, фактично дискредитувала Організацію об’єднаних націй. Вага ООН у світі наразі наближається до нуля. Тому той факт, що РФ "захопить" ненадовго цей майданчик та щось там буде "доносити" не матиме для України жодного значення.

Набагато більш загрозливим є те, що Росія через свою агентуру, через свої ЗМІ й просто через корисних ідіотів, намагається залякати увесь світ ядерною зброєю. Не маючи інших інструментів, Росія використовує свій останній аргумент – ядерну зброю. Вже якийсь час можна спостерігати, як з усіх доступних їй джерел РФ намагається переконати світ, що допомога Україні сприяє ескалації, яка може призвести до третьої світової війни.

Ось це - дійсно загроза і це реально хвилює. Це шантаж, і цьому шантажу треба протидіяти.

Олег Бєлоколос, дипломат, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ"