У Білорусі пригрозили Євросоюзу заходами у відповідь через нові санкції

Глава МЗС Білорусі вважає, що нові санкції ЄС завдадуть шкоди суверенітету Білорусі.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей попереджає про відповідні заходи протидії на нові санкції Європейського Союзу.

Про це йдеться в зверненні Макея до міністрів закордонних справ країн-членів ЄС на сторінці МЗС Білорусі у Facebook.

"У нас далеко не завжди і не в усьому збігаються підходи. Але при перших серйозних випробуваннях для становлення нашої країни ви знову відразу закликаєте до санкцій. Цим, по суті, ви підтверджуєте правоту тих, хто не вірить у нашу суверенну здатність вибудувати рівноправні і вигідні всім сторонам відносини з вашими державами", - заявив Макей.

Читайте також У Беларуси відкрілі дело про Захоплення влади опозицією

Він зазначив, що "це не перші санкції в нашій історії, і наша історія на цьому не закінчиться".

"Ми їх пройдемо так само, як і попередні. Результат їхніх дії вам відомий. Усі разом ми точно втратимо час. Загубимо ритм, який потрібен нашим країнам і суспільствам, тим більше в сучасному швидкому світі", - вважає Макей.

За словами голови МЗС Білорусі, склалася складна ситуація.

"Але яка з ваших країн не проходила хворобливі етапи національного дорослішання? Дайте і нам його пройти. Краще з вашою допомогою, але без спроб примусу з використанням політичних, фінансових та інших очевидних важелів. Прошу пробачити, але ми не зможемо це розглядати інакше, як недоброзичливі дії, що завдають шкоди суверенітету Республіки Білорусь, і не зможемо це залишати без протидії ", - підкреслив Макей.

При цьому він висловлює впевненість в можливості перспективи нормальних, добросусідських, цивілізованих міждержавних відносин.

"Тому що це в інтересах усіх: і Білорусі, і Європи, і всієї Євразії. Прошу задуматися про це без емоцій", - підсумував глава білоруського МЗС.

Вибори і протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" у Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі й про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • 19 серпня лідери країн - членів Європейського Союзу погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня.