Станом на зараз Путін, Мішустін і Лавров недоторкані, - Кулеба

Наразі Україна шукає рішення для розв'язання цієї проблеми.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляє, що станом на зараз відповідно до норм міжнародного права президент Російської Федерації Володимир Путін, прем'єр-міністр Михайло Мішустін і міністр закордонних справ Сергій Лавров є недоторканими за злочин агресії проти України.

Про це глава МЗС України сказав в інтерв'ю ведучої новин ТСН Наталії Мосейчук.

"У міжнародному праві є священне правило про імунітети трійки - це президент, прем'єр-міністр і міністр закордонних справ", - сказав Кулеба.

Водночас, міністр уточнив, що ці імунітети може обходити Міжнародний кримінальний суд. "Але він не може судити злочин агресії Росії проти України у силу своїх норм", - додав глава МЗС.

Таким чином, Кулеба підкреслив, що станом на зараз у міжнародному праві президент РФ Путін, прем'єр Мішустін і міністр закордонних справ Лавров є недоторканими.

"Це правда. І ми увесь цей час шукаємо рішення як знайти розв'язання цієї проблеми. Бо ця проблема має дві складові. Перша складова - це ця трійка, яких однозначно треба карати. Але там є і багато інших смачних персонажів - Шойгу, Патрушев, Володін. Уся ці кліка, яка так само причетна до злочину агресії проти України і зробила нам багато зла. Їх теж треба судити", - сказав Кулеба.

Він додав, що треба шукати рішення для усіх російських високопосадовців з метою покарання.

"А інші країни, - наші друзі і партнери, - побоюються, що якщо буде створено якийсь зовсім безпрецедентний трибунал, щоб він охопив і першу і другу групу в одній юрисдикції - то та сама Росія спільно з якимись своїми близькими сателітами-країнами зможе мавпувати такі трибунали вже проти інших країн", - сказав Кулеба.

Ордер на Арешт Путіна - деталі

17 березня друга палата досудового розгляду МКС видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженого при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Їх підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. Це означає, що вони можуть бути заарештовані на території країн, які ратифікували Римський статут.

Вашингтон розглядає можливість допомогти Гаазі зібрати більше доказів і розвідувальних даних, щоб довести звинувачення проти Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: