Після Москви в Європі побоюються хвилі терактів: що в зоні особливої уваги

Бойовики навмисно переправляються до Німеччини через Україну під виглядом біженців із зими 2022 року.

Атака на московський концертний зал "Крокус Сіті Хол", внаслідок якої загинули щонайменше 133 людини, є найбільшим терактом ІДІЛ за останні роки.

Як пише Bild, "Ісламська держава, провінція Хорасан" взяла на себе відповідальність за атаку - наразі це найнебезпечніший підрозділ ІДІЛ, вважають у службах безпеки. Органи безпеки і спецслужби впевнені, що "ІДІЛ-Хорасан" планують теракти в Німеччині та інших країнах Західної Європи.

Співробітники органів державної безпеки Німеччини навіть побоюються цілої хвилі терактів. Один зі співробітників служби з боротьби з тероризмом сказав виданню таке: "Цього літа в Німеччині пройде чемпіонат Європи з футболу, а потім Олімпійські ігри в Парижі. Весь світ спостерігає за тим, що відбувається, і в жахливій логіці терористів це ідеальні цілі".

Радикальні ісламісти в Європі часто вербуються і отримують інструкції через Telegram. Деякі з них прибувають до європейських країн під виглядом біженців з Афганістану, Таджикистану або Узбекистану. У них фальшиві документи, а їхня мета після проникнення в країну полягає у вбивстві "невірних".

"Наразі... ми бачимо, що бойовики навмисно переправляються до Німеччини через Україну під виглядом біженців із зими 2022 року", - сказав співробітник служби безпеки.

Спецслужби припускають, що вихідці з Таджикистану в Західній Європі мають добре організовану терористичну мережу, що налічує понад 100 ісламістів. "В одній тільки Німеччині їх понад 50, більшість проживають у землі Північний Рейн-Вестфалія. Діють вони вкрай замкнуто і конспіративно", - розповів співробітник служби безпеки.

Теракт у московському концертному залі

Увечері 22 березня в концертному залі "Крокус Сіті Хол" невідомі відкрили стрілянину по людях, а потім підпалили будівлю. Унаслідок цього теракту загинули понад 100 осіб.

Через добу Путін у зверненні до росіян переклав провину за теракт у "Крокусі" на Україну. Він сказав, що РФ затримала у цій справі 11 осіб, і що є дані про те, що нібито ті намагалися після теракту втекти в Україну.

Українська влада і силові структури одразу ж заявили, що не причетні до цієї події.

Вас також можуть зацікавити новини: