США попереджали Росію про те, що ІДІЛ готує теракт в Москві / скриншот

США попередили Москву, що бойовики ІДІЛ планують здійснити теракт в Росії. Попередження надійшло за кілька днів до того, як нападники скоїли напад на Крокус Сіті Хол. Диктатор Володимир Путін відкинув це попередження як "провокаційне".

Як пише CNN, у п'ятницю озброєні нападники увірвалися в підмосковний концертний зал, відкривши вогонь та спровокувавши пожежу. Це найжорстокіший теракт в російській столиці за останні десятиліття.

ІДІЛ взяла на себе відповідальність за напад. Експерти кажуть, що наслідки теракту підірвали наративи Путіна про те, що він гарантує безпеку росіянам.

Відео дня

"Російські спецслужби не тільки не змогли запобігти нападу, але й Путін не прислухався до попереджень Сполучених Штатів про те, що екстремісти планують атакувати Москву", - пише видання.

Раніше в цьому місяці посольство США в Росії заявило, що "відстежує повідомлення про те, що екстремісти мають плани найближчим часом атакувати скупчення людей в Москві", включаючи концерти, і закликало громадян США уникати таких місць.

Речник Ради національної безпеки США Едріен Уотсон заявила, що уряд США "поділився цією інформацією з російською владою відповідно до своєї давньої політики обов’язку попереджати".

Але у своїй промові у вівторок Путін назвав американські попередження "провокаційними", заявивши, що "ці дії нагадують відвертий шантаж і намір залякати та дестабілізувати наше суспільство".

Цю позицію Путін оголосив попри те, що російська влада повідомила про декілька інцидентів, пов’язаних з ІДІЛ, протягом останнього місяця.

Державне "РИА-Новости" 3 березня повідомило, що під час контртерористичної операції в інгуському Карабулаку загинули шість бойовиків ІДІЛ; 7 березня повідомлялося, що спецслужби виявили та знешкодили осередок забороненої організації "Вілаят Хорасан" у Калузькій області, члени якої планували напад на синагогу в Москві; а 20 березня повідомили про затримання командира бойової групи ІДІЛ.

Два джерела, знайомі з інформацією американської розвідки, повідомили, що з листопада постійно надходить потік розвідувальних даних про те, що ІДІЛ-К – філіал ІДІЛ, який діє в Афганістані та прилеглому регіоні – має намір атакувати Росію.

"Москва яскраво втрутилася в громадянську війну в Сирії за підтримки президента Башара Асада та проти ІДІЛ. ІДІЛ-К вважає Росію співучасником діяльності, яка регулярно пригнічує мусульман", – заявив Майкл Кугельман із вашингтонського Центру Вільсона.

Він додав, що до складу угруповання також входить низка центральноазіатських бойовиків, які мають власні претензії до Москви.

Офіційний представник США заявив у п'ятницю, що у Вашингтона немає причин сумніватися у заяві ІДІЛ про те, що воно несе відповідальність за останню атаку.

Теракт у Крокусі - в ISW назвали причетних

Нагадаємо, російський диктатор Путін в рамках звернення до росіян офіційно переклав відповідальність за події у "Крокусі" (теракт, що стався 22 березня) на Україну. Зокрема, він сказав, що Росія затримала за цією справою 11 людей, і що є дані, нібито ті намагалися після теракту втекти до України. 

Як відомо, Київ офіційно відкидає цю версію. Україна та світ вважають, що подібними звинуваченнями Путін прагне влаштувати в РФ нову хвилю мобілізації. 

Ще в день трагедії в "Крокусі" розвідка США вказала, що до теракту, ймовірно, причетний ІДІЛ (Ісламська держава). Цю версію підтримує американський Інститут вивчення війни (ISW). У своєму звіті установа процитувала заяву інформаційної агенції ІДІЛ Amaq - остання визнала, що вбивства влаштували бойовики.

Вас також можуть зацікавити новини: