У Bellingcat оприлюднили дані про переміщення ймовірних отруйників Навального

14 грудня CNN повідомило, що Навального отруїли агенти елітного підрозділу ФСБ, названі їхні імена.

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв опублікував дані про переміщення осіб, які імовірно працюють в ФСБ РФ і причетні до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Читайте такожНавальному пригрозили ув'язненням у Росії, опозиціонер відповів

Як повідомляє TJournal, дані викладені у відкритий доступ в Google Docs.

За словами Грозєва, він попередньо видалив дані про дві поїздки, які пов'язані з розслідуванням, що триває. За його словами, якщо розкрити ці відомості передчасно, то вони можуть перешкодити роботі журналістів.

Дані в архіві розділені на списки за прізвищами. У частині випадків журналісти вказують точний час польоту і аеропорти, з яких відлітали ймовірні «отруйники», а в інших випадках згадують тільки дати і міста. Автори розслідування підкреслюють, що якщо комусь потрібна більш детальна інформація, вони готові надати її за запитом.

Сам Навальний відреагував на публікацію пакета даних, запропонувавши всім охочим шукати збіги подорожей силовиків з таємничими і незрозумілими смертями.

Отруєння Навального: що сталося з опозиціонером

  • Російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Політика госпіталізували.
  • Згодом Навального евакуювали з омської лікарні на лікування в берлінську клініку Charite (Шаріте), де виявили отруту в організмі опозиціонера.
  • 2 вересня прес-секретар Навального Кіра Ярмиш повідомила, що, за інформацією уряду Німеччини, політика отруїли речовиною з групи "Новачок".
  • 4 вересня експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН підтвердили, що знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив.
  • 9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, взятих у Навального, передані в організацію із заборони хімічної зброї.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними журналістів, він пам'ятає все, що передувало отруєнню – аж до того моменту, як він втратив свідомість в літаку.
  • Уряд ФРН заявив, що наявність в пробах Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій, у тому числі експертами з Франції та Швеції.
  • 21 грудня Навальний заявив, що подзвонив своєму імовірному отруйнику, офіцеру ФСБ Костянтину Кудрявцеву і оприлюднив відео розмови з ним. За словами Навального, дзвінок Кудрявцеву був зроблений вранці 14 грудня - за кілька годин до публікації розслідування, в якому говорилося, що за його отруєнням стоїть група співробітників ФСБ.