У ВООЗ спростували свою заяву про "рідкість" передачі коронавірусу безсимптомними носіями

В організації визнали, що інформації про безсимптомний шлях передачі недостатньо, щоб робити висновки на глобальному рівні.

Глава підрозділу ВООЗ з нових хвороб і зоонозу Марія Ван Керхове спростувала свою заяву про те, що безсимптомні хворі рідко заражають коронавірусом інших людей. За її словами, наразі інформації з цього питання недостатньо, щоб робити висновки.

Читайте такожУ ВООЗ здивувалися низькій смертності від коронавірусу у Росії

Як повідомляє CNBC, заява чиновниці на брифінгу викликала скептицизм фахівців і шок користувачів соцмереж, адже люди без симптомів були змушені перебувати в ізоляції місяцями з-за страху перед пандемією.

Ван Керхове у зв'язку з цим зазначила, що поширення вірусу безсимптомними хворими – «дійсно складне питання», і відповіді на нього зараз немає.

«Я відповідала на питання на прес-конференції. Я не висловлювала позицію ВООЗ, нічого подібного. Я просто намагалася сформулювати те, що нам відомо», - заявила вона на стриме в соцмережах.

«Я використала фразу «дуже рідко», і я думаю, що це непорозуміння – стверджувати, що безсимптомна передача в глобальному масштабі дуже рідкісна. Я мала на увазі невелику групу досліджень», - підкреслила Ван Керхове.

За її словами, на сьогодні дослідження показують, що 16% населення можуть переносити інфекцію без симптомів. Водночас, деякі теоретичні моделі вчених припускають, що до 40% глобальної передачі коронавірусу може відбуватися через безсимптомних носіїв.

Чиновниця зазначає, що більшість випадків передачі пов'язана з хворими, у яких є симптоми. При цьому, є категорія людей, у яких симптоми розвиваються, і вчені ще точно не знають, скільки їх.

Нагадаємо, Ван Керхове заявила, що передача коронавірусу від безсимптомних носіїв є дуже рідкісним явищем, і урядам слід зосередитися на виявленні та ізоляції хворих з симптомами, а також відстеженні їх контактів.