В США показали, як виглядатиме "‎літак судного дня"‎: він рятуватиме президента (фото)

Раніше повідомлялось, що США розроблять новий "літак судного дня" за 13 млрд доларів.

Американська Sierra Nevada Corporation (SNC) представила перші концептуальні зображення наступника повітряного командного пункту Boeing E-4B Nightwatch. Про це повідомляє The War Zone.

Новий літак розробили в рамках програми Survivable Airborne Operations Center (SAOC). В якості бази для нього обрали Boeing 747-8 - широкофюзеляжний реактивний авіалайнер, розроблений компанією Boeing. Наразі його вже не виробляють, так що доведеться використовувати уживані літаки. 

Зображення демонструють, що заміна E-4B дуже схожа на свого прабатька, включаючи культову біло-синю схему фарбування. Серед головних відмінностей – двигуни General Electric GEnx, а також нове розташування антен та системи дозаправки в повітрі. 

Окрім того, літак буде більшим за свого прабатька і отримає більше внутрішнього простору. 

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Повітряні сили США уклали зі Sierra Nevada Corporation контракт вартістю 13 млрд доларів, який передбачає розробку наступника E-4B Nightwatch. 

Роботи будуть проводити в штатах Колорадо, Невада й Огайо. Їхнє завершення очікують у другій половині наступного десятиліття.

"‎Літак судного дня"‎ - що відомо 

Діючі E-4B призначені для президента, міністра оборони та інших членів вищого військового керівництва США. Їх будуть використовувати у разі початку ядерної війни, якщо наземні структури управління будуть знищені. 

Передбачається, що такі машини можуть перебувати в польоті приблизно тиждень (за умови дозаправки в повітрі, звісно). Обладнання на борту захищене від вражаючих факторів ядерного вибуху. Кожен з літаків здатен підняти у повітря сто людей. Усього побудували чотири Boeing E-4. 

Зауважимо, що умовні аналоги Nightwatch є у Росії. Вони отримали назву Ил-80 і побудовані на базі Ил-86. 

Вас також можуть зацікавити новини: