Протести в Білорусі: Тарайковського могли застрелити з нелетальної зброї - глава МВС Білорусі

Глава МВС Білорусі запевнив, що силовики нібито не використовували для розгону протестуючих вогнепальну зброю.

Глава Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв допустив, що учасника протестів на вулиці Пушкінській в Мінську Олександра Тарайковського могли застрелити "з нелетальної зброї".

Про це він повідомив в коментарі TUT.BY на площі Незалежності в Мінську.

Читайте також ЗМІ опублікувалі ще одне відео з моментом загибелі протестувальників в Мінську

"Можливо, у нього стріляли з нелетальної зброї. Я поки не знаю, не слідчий. Він помер... Якщо це гумова куля або осколок якийсь... це не вогнепальна зброя, це не куля зі сталевим сердечником. Ми не застосовували вогнепальної зброї, а тільки ту, яка є нелетальною", - заявив глава МВС.

Караєв запевняє, що протестуючі нібито фінансуються з-за кордону: чоловікам платять по 30 рублів, а дівчатам - по 60.

"Їх використовують втемну, керують їх свідомістю і підсвідомістю ... До речі, ці дівчата, яким платять по 60 рублів, вже не пускають до своїх лав інших - не хочуть, мабуть, ділитися ресурсами. Негідники це все роблять", - заявив він.

Караєв додав, що йому шкода загиблого, а також побитих демонстрантів.

"А найбільше - моїх 129 співробітників", - резюмував глава відомства.

Читайте також Тисячі білорусів вийшли у центр Мінська вшануваті пам'ять загиблого на протестах (фото, відео)

Загибель протестуючих в Білорусі: що відомо

  • Олександр Тарайковський загинув увечері 10 серпня під час силового розгону протестів. Офіційна влада визнала загибель Тарайковського в ту ж ніч, але причиною назвали "вибух невстановленого пристрою" в руках, який він нібито збирався кинути в силовиків.
  • Медична причина смерті - відкрита рана грудної клітини і крововтрата. При цьому опубліковані відео та відсутність травм, характерних для вибуху, викликали сумніви в офіційній версії МВС Білорусі.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня опозиція анонсувала проведення самого масштабного маршу свободи в історії Білорусі. У свою чергу, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію «добровільно-примусово» звозили бюджетників з усієї країни.