Відомий мовознавець розповів, як правильно використовувати слово "наразі" (відео)

За його словами, серед людей побутує думка, що це слово часто невірно використовують як синонім слова "зараз".

Мовознавець та найвідоміший вчитель України Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно використовувати слово "наразі".

За його словами, серед людей побутує думка, що це слово часто невірно використовують як синонім слова "зараз".

"Розгорнімо словник: слово "наразі" означає "поки що", "зараз". До речі, це слово діалектне і воно поширене в західній частині України. Його полюбили журналісти і широко почали вживати в ЗМІ. Зверніть увагу, що прислівник "наразі" пишеться разом", - сказав Авраменко.

Також він зазначив, що сполуку "на часі" треба писати окремо, оскільки це фразеологізм, який означає "важливий або необхідний саме в цей момент. 

Мовні поради від Авраменка

Олександр Авраменко розкрив значення трьох рідкісних слів про характер людини. Йдеться про такі слова, як "чепурний", "ґречний" та "помисливий".

Раніше він відповів, чи є слово "однофамілець" суржиковим, і якщо так, то яким словом його замінити. 

"Ні, не суржикове. Ви його знайдете в українських словниках. Утворене воно, як і багато інших слів, з двох частин – як "однодумець", "однокласник". "Однофамілець": друга його частина, "-фамілець", утворена з латини, у якій позначає сім’ю, родина. Також у нашій мові є прикметник "фамільний" – те саме, що і "родовий" ("фамільний альбом", "фамільне срібло" – яке передають у спадок)", – зазначив фахівець.

Вас також можуть зацікавити новини: