Багато хто знає, що кефір корисний, але як саме - потрібно розібратися.
Багато хто знає, що кефір корисний для здоров'я кишечника, але у цього напою є ще безліч важливих корисних властивостей. Наприклад, є докази, що кефір може допомагати боротися з інфекціями, регулювати рівень цукру в крові, підтримувати здоров'я серця, сприяти зниженню ваги і не тільки, пише VeryWell Health.
Пробіотики в кефірі живлять корисні бактерії кишкового мікробіома - спільноти мікроорганізмів, що живуть у системі травлення. Мікробіом кишківника впливає і на інші аспекти здоров'я.
Наприклад, є докази постійного зв'язку між кишківником і мозком, що може відігравати роль у розвитку або запобіганні різних захворювань. Встановлено, що баланс мікрофлори допомагає полегшити проблеми шлунково-кишкового тракту, як-от закреп, біль у животі та здуття.
Скільки часу потрібно, щоб кефір "вилікував" кишечник? Одне дослідження показало, що в учасників, які вживали кефір протягом восьми тижнів, значно покращилися симптоми травлення. Однак термін відновлення може варіюватися залежно від індивідуальних чинників. Важливо враховувати, що кефір може бути багатий на FODMAP-компоненти (ферментовані вуглеводи), які провокують симптоми СПК (синдрому подразненого кишечника). Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж використовувати кефір при СПК.
Кефір має унікальні антибактеріальні властивості. Уже зараз відомо, що кефір може знижувати рівень низки бактерій, зокрема Streptococcus mutans, що спричиняє карієс; Helicobacter pylori - інфікує шлунок, спричиняє виразки; і Clostridioides difficile - причина діареї та коліту.
Крім того, одне дослідження показало, що кефір може допомагати організму в боротьбі з вірусними інфекціями, включно з COVID-19, завдяки впливу на імунну реакцію.
Кефір має природні властивості інгібітора АПФ (ангіотензин-перетворювального ферменту), що може сприяти зниженню тиску і ризиків інсульту.
У дослідженні жінок з ожирінням ті, хто споживав по 4 порції кефіру на день упродовж 8 тижнів, показали зниження загального холестерину, не-ЛПВЩ і ЛПНЩ (поганого холестерину) порівняно з групою, яка вживала тільки 2 порції знежиреного молока.
Кефір багатий на поживні речовини, важливі для здоров'я кісток, включно з кальцієм. Також він містить вітамін K2, який допомагає метаболізму кальцію і знижує ризик переломів. Отримання достатньої кількості кальцію важливе для збереження щільності кісток з віком.
Дослідження на тваринах показали, що кефір запобігає втраті кісткової маси, тому він може бути корисним у разі остеопорозу.
Хоча даних досі поки що недостатньо, деякі дослідження показують, що кефір може знижувати рівень глюкози натщесерце і також рівень інсуліну. Однак в одному з досліджень кефір все ж не вплинув на рівень HbA1c - показник довгострокового контролю цукру.
Огляд 2023 року шести досліджень дійшов висновку, що кефір може знижувати інсулінорезистентність - стан, за якого клітини погано реагують на інсулін і не засвоюють глюкозу.
Регулярне вживання кефіру може бути корисним у разі запальних захворювань, таких як ЗЗК (запальні захворювання кишечника). Однак важливо дотримуватися всієї протизапальної дієти, а не тільки включати кефір.
Також кефір може знижувати алергічні та астматичні запальні реакції і зменшувати ризик метаболічного синдрому.
Одне дослідження показало, що вживання 240 мл кефіру щодня протягом 4 тижнів покращувало пам'ять у дорослих. Однак достеменно невідомо, які компоненти кефіру відповідають за це покращення.
Дослідники зазначили, що поліпшення пам'яті не було пов'язане зі змінами рівня Lactobacillus, тому необхідні додаткові дослідження.
Попередні дослідження, включно з роботами на мишах, показали, що кефір може позитивно впливати на стрес і тривожність. Він регулює рівень нейротрофічного фактора мозку (BDNF), важливого для роботи мозку.
Також у мишей знижувалися рівні кортикостерону - гормону, аналогічного людському кортизолу.
Є значні дослідження про вплив пробіотиків і ферментованих продуктів на надмірну вагу. Хоча механізм поки що до кінця не зрозумілий, існує зв'язок між їхнім вживанням і зниженням маси тіла та жирових відкладень.
Також він містить магній, калій, залізо, цинк і мідь, що сприяє здоров'ю клітин.
Хоча кефір корисний, він підходить не всім. Є дані, що пробіотики можуть бути небезпечні для людей з імунодефіцитом. У рідкісних випадках пробіотики викликали грибкові та бактеріальні інфекції.
Перед включенням кефіру в раціон за наявності хронічних захворювань проконсультуйтеся з лікарем.
Раніше УНІАН повідомляв, що відбувається з тілом, коли ви регулярно споживаєте оливкову олію. Зокрема, дослідження показують, що люди, які споживають понад половину столової ложки оливкової олії на день, мають на 18% нижчий ризик ішемічної хвороби серця і на 14% нижчий ризик будь-якого серцевого захворювання.
Крім того, ми розповідали про 6 доведених переваг насіння чіа. Наприклад, лише дві столові ложки насіння чіа можуть забезпечити близько 35% вашої добової потреби в клітковині, яка сприяє регулярному і комфортному випорожненню кишечника.