Ці продукти можуть лише зашкодити вашій сковорідці або каструлі.
Чавунний посуд має багато переваг, однак є і недоліки, які можуть пошкодити його ретельно оброблену та просмажену поверхню. Тому провідний шеф-кухар Ерік Роуз розповів для CNET, які продукти можуть завдати непоправної шкоди вашим улюбленим каструлям та сковорідкам з чавуну.
У виданні зазначили, що продукти з високим вмістом кислоти спричиняють найбільші проблеми для чавуну. Швидке обсмажування або підсмажування зазвичай не шкодить, однак тривале тушкування цих інгредієнтів може пошкодити поверхню.
Експерт назвав чотири продукти, які ніколи не варто готувати в чавунній сковорідці, аби вона залишалася гладенькою та рівною.
"Продукти з високим вмістом кислоти, такі як помідори та страви на основі помідорів, можуть спричинити проблеми на сирій чавунній посудині, яка погано або недостатньо прожарена. Приготування цих продуктів у занедбаному чавуні може призвести до появи металічного присмаку. Якщо сковорода добре просмажена і очищена після кожного використання, це не є проблемою", - попередив Роуз.
Оцет може роз'їсти прожарену чавунну сковорідку з тієї ж причини, що й помідори. Якщо ви використовуєте оцет для приготування страви на чавунній сковороді, то після цього швидко вимийте її гарячою водою з сіллю або невеликою кількістю мийного засобу.
Деякі рецепти потребують значної кількості лимонного або лаймового соку. Кілька крапель соку цитрусових фруктів, швидше за все, не пошкодять сковорідку, але не дозволяйте йому довго кипіти в ній.
Якщо залишити кисле вино тушкуватися або кипіти в чавунній каструлі або сковороді занадто довго, то це може призвести до руйнування патини. Таким чином ви отримаєте сковорідку, до якої прилипатиме їжа.
Чавунний посуд не є таким антипригарним, як сковорідки з хімічним покриттям, однак все одно підходить для приготування яєчні або смаження цього продукту.
"Я люблю готувати яйця в чавунному посуді. У мене є невелика 5-дюймова (12 см - УНІАН) сковорідка, яку я використовую для смаження яєць. Чавун може сильно нагріватися, але точний контроль температури ускладнюється, оскільки він довше зберігає тепло, що ускладнює невеликі коригування температури", - попередив Роуз.
Багато видів риби мають крихку структуру та тенденцію прилипати до поверхні. Якщо патина чавунної посудини не змащена належним чином або дуже гаряча, то коли ви покладете рибу, вам доведеться зішкрібати її половину з дна сковорідки.
Раніше експерти розповіли, як позбутися слимаків у своєму саду. Зокрема дослідження показали, що цей інгредієнт зменшує популяції слимаків та равликів на 50-90%.
Також експерти пояснили, чим підживлювати орхідею для кращого цвітіння. Йдеться про рисову воду, яка корисна для орхідей, адже вона містить крохмаль, який може надавати енергію рослині.