Лосось є основним продуктом середземноморської дієти, яка зменшує запалення в організмі.
Лосось – це поживний і корисний для здоров'я продукт. Цей вид риби багатий на поживні речовини та сприяє здоров'ю різними способами, пише EatingWell.
Дослідження показують, що вживання риби, особливо такої, що багата на омега-3, як лосось, може поліпшити ваше здоров'я різними способами.
Лосось є основним продуктом середземноморської дієти, яка, як було доведено, має корисні властивості для здоров'я, зокрема зменшує запалення, що може призвести до серцевих захворювань, погіршення когнітивних функцій та діабету 2 типу.
Дієтологи перелічили вражаючі переваги лосося:
1. Багатий на омега-3 жирні кислоти
Жир є важливою поживною речовиною для здоров'я людини. Він сприяє засвоєнню певних поживних речовин, захищає органи, забезпечує енергією та багато іншого.
В статті зазначається, що людському організму потрібен жир, але важливо, який саме вид споживається. Зокрема, ненасичені жири, яких багато в лососі, мають величезну користь для здоров'я.
Дієтолог Майя Феллер розповіла, що лосось багатий на омега-3 жирні кислоти, які є різновидом поліненасичених жирів. Омега-3 жири вважаються незамінними, оскільки організм не може їх синтезувати. Це означає, що їх слід отримувати з їжею.
Переваги поліненасичених жирів, зазначає Феллер, є величезними: від зменшення запалення і зниження артеріального тиску до зменшення ризику деяких видів раку. Жирна риба, така як лосось, згідно з даними Aging Clinical and Experimental Research, може зменшити ризик когнітивних порушень і хвороби Альцгеймера.
2. Містить багато білка
Дієтолог Дженні Шей Раун зазначила, що окрім жиру, лосось також багатий на білок. Наприклад, в 85 грамів лосося міститься близько 22 грамів білка.
Дослідження показують, що дієти з високим вмістом білка (до яких можна віднести лосось) можуть сприяти схудненню, а також запобігати ожирінню.
Зазначається, що для людей, які приймають ліки для схуднення, споживання достатньої кількості якісного білка може допомогти запобігти втраті м'язової маси.
3. Забезпечує вітаміном В12
Вітамін В12 необхідний для роботи нервової системи, утворення еритроцитів і синтезу ДНК. Якщо людина дотримується пескетаріанської дієти, що включає білок з риби, лосось є важливим джерелом цього вітаміну.
4. Постачає необхідні мінерали
За словами дієтолога Робін Форутан, лосось є чудовим джерелом інших важливих поживних речовин, включно йод, калій і селен. Пояснюється, що йод підтримує функцію щитовидної залози, калій відіграє важливу роль у регулюванні артеріального тиску, а селен є антиоксидантом, який допомагає запобігати пошкодженню вільними радикалами.
В лососі також є холін - важлива поживна речовина для розвитку мозку під час вагітності та в ранньому дитинстві, а також для пам'яті, настрою та здоров'я мозку у дорослих.
5. Багатий на антиоксиданти
В матеріалі йдеться, що дикий лосось також є джерелом астаксантину, червоного пігменту, який надає лососю його чудовий колір. Астаксантин має антиоксидантні та протизапальні властивості.
Тому, вживання продуктів, що містять цю сполуку, також може бути корисним для здоров'я шкіри, забезпечуючи певний захист від шкідливих ультрафіолетових променів і вільних радикалів.
6. Джерело вітаміну D
Оскільки отримати вітамін D з їжі може бути складно, є продукти, але їх небагато, які є його хорошими джерелами. Зазначається, що нерка є одним з найкращих джерел вітаміну D.
Наводяться дані, що 85 грамів вареної нерки забезпечують 71% добової норми вітаміну D, який є важливим для здоров'я кісток і може відігравати важливу роль у боротьбі з депресією та підтримці імунітету.
Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологи склали список з 9 продуктів, які багаті на білок й можуть замінити курку. Вживання білка додає енергії та ситості організму.
Також ми писали, що експерти з харчування назвали корисні спеції, які слід додати до раціону, якщо у людини є проблеми з травленням, зокрема, зі шлунком.