Що їсти, щоб покращити травлення: дієтолог назвали 5 трав та спецій

Якщо ви маєте проблеми зі шлунком, то важливо їх вирішувати. Також вони є більш поширеними, ніж можна уявити, адже від 60 до 70 млн людей страждають на захворювання травної системи. Про це пише Real Simple

"Хоча одна їжа не може вирішити всі ваші проблеми зі шлунком, ваш вибір продуктів харчування може допомогти. Принаймні, те, що ви їсте (або п'єте), може трохи полегшити стан. Приклад: імбир. Незалежно від того, чи це чай, їжа чи навіть жувальні цукерки, імбир, як відомо, допомагає заспокоїти розлад шлунка, а також інші проблеми з травленням", - зазначають у матеріалі.

Однак це не єдиний продукт, який допомагає вашому травленню. Тому експерти з питань здоровʼя кишківника назвали й інші корисні спеції для вашого організму.

Відео дня

Куркума

Корінь куркуми, який широко відомий своїми протизапальними властивостями, використовується для лікування різних захворювань - від болю в суглобах до проблем зі шкірою. Він навіть застосовується при розладах шлунково-кишкового тракту. 

"Доведено, що куркума має протизапальні властивості, що робить її гарною спецією для людей із запальними захворюваннями кишківника (ЗЗК) або запаленням кишківника на більш функціональному рівні. Як і імбир, куркума є травою, що сприяє відтоку жовчі, яка може допомогти в перетравлюванні жирів, якщо її вживати за 15-20 хвилин до їди, але з меншою ймовірністю викликати симптоми печії або рефлюксу у деяких людей, порівняно з імбиром", - пояснила дієтолог і фітотерапевт Джена Вольпе.

Фенхель

Використання насіння фенхелю як засобу для покращення травлення має давню історію. 

"Насіння фенхелю відоме в традиційній китайській медицині та аюрведі своїми властивостями, що сприяють травленню", - зазначає Вольпе.

Проте воно і в наш час широко використовується.

"У багатьох країнах Південно-Східної Азії фенхель вживають після їжі для поліпшення травлення", - підкреслила дієтолог.

Також існують навіть наукові дослідження, які підтверджують ефективність цього домашнього засобу для шлунково-кишкового тракту. Було доведено, що фенхель поліпшує відчуття ситості, зменшує нудоту та диспепсію. 

За словами Волпе, існують докази того, що він може значно полегшити симптоми подразненого кишківника. Крім того, вчені зʼясували, що фенхель може допомогти зменщити газоутворення та здуття живота, проте для підтвердження цього потрібні додаткові дослідження. 

"Насіння фенхелю можна використовувати як спецію, але цибулина і стебла також їстівні (і поживні). Ця рослина може мати антиоксидантні та протизапальні властивості. Крім того, вона пов'язана з поліпшенням менструальних болів і полікістозного синдрому яйників (ПСЯ), що означає, що вона може бути особливо корисною для здоров'я жінок", - підкреслили в Real Simple.

Кмин

Кмин є популярною спецією у всьому світі, вона використовується в різних кухнях - від індійської до мексиканської, а також має багату історію. 

"Існують клінічні докази того, що кмин може поліпшити травлення та підвищити активність травних ферментів (а-амілази), що сприяє розщепленню поживних речовин, полегшує дискомфорт після їжі та допомагає зменшити газоутворення та здуття живота при регулярному вживанні в їжу", - зазначила дієтолог І Мін Тео.

Аніс

Аніс належить до родини петрушки, проте на смак нагадує лакрицю. Можливо, ви навіть несвідомо вживали насіння анісу у випічці, такій як печиво, хліб та бісквіти. 

"Було доведено, що капсули з анісовою олією, прийняті перед їжею, полегшують симптоми СРК (синдром подразненого кишківника - УНІАН), такі як гази, здуття живота та дискомфорт у животі", - додала Вольпе.

Також аніс, який використовується в традиційній китайській медицині, має противірусні властивості, а сполука, яка є в зірчастому анісі, навіть вилучається та використовується в рецептурних ліках від грипу.

М'ята перцева

Якщо імбир є зігрівальною спецією, то мʼята перцева є охолоджувальною, каже Вольпе. Крім того, вона може допомогти людям, які страждають на синдром подразненого кишківника. 

"Екстракт листя м'яти перцевої, прийнятий у капсулах з уповільненим вивільненням, виявився корисним для хворих на СРК у невеликих клінічних дослідженнях", - додає дієтолог.

Інші поради щодо здоровʼя

Також дієтологи розповіли, які продукти, крім курки, мають високий вміст білка. За їхніми словами, до цього переліку увійшли лосось, фільтрований (грецький) йогурт, сочевиця, тофу та інші. 

Крім того, дієтологи розповіли, коли найкраще снідати, якщо у вас високий рівень холестерину. Зокрема дослідження показали, що люди, які снідають принаймні тричі на тиждень, мають значно нижчий ризик серцевих захворювань. 

Вас також можуть зацікавити новини: