Дієтолог рекомендує з'їдати порцію від 85 до 115 грамів за раз.
Креветки - це смачна і вишукана страва, але чи корисні вони для здоров'я, і як часто їх слід вживати, особливо якщо вони містять багато холестерину? У статті для health.clevelandclinic.org дієтологиня Наталі Крталіч-Лоутер ділиться інформацією про харчову цінність креветок і пояснює, чому їх варто включати до свого раціону.
Креветки напрочуд поживні та корисні, якщо вживати їх у помірних кількостях у рамках збалансованого харчування. Крталіч-Лоутер рекомендує з'їдати порцію від 85 до 115 грамів за раз. Водночас у 100-грамовій порції варених креветок міститься: 99 калорій, 24 грами білка і 189 міліграмів холестерину.
Одна з головних причин, через яку люди уникають креветок, - це високий вміст холестерину. Але, за словами Кріталіч-Лоутер, про це не варто турбуватися, якщо вживати креветки в помірних кількостях.
"Хоча креветки містять багато харчового холестерину, дослідження показали, що вони не завжди мають найбільший вплив на рівень холестерину в крові в більшості населення", - каже вона.
1. Підтримка здоров'я серця
Як і деякі види риби, креветки є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Ці ненасичені жирні кислоти допомагають зміцнити здоров'я очей і роботу мозку, а також позитивно впливають на здоров'я серця, стверджують дослідження. Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти зменшити утворення бляшок в артеріях і знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Крім того, креветки є хорошим джерелом фосфору і калію. Обидві речовини допомагають регулювати кров'яний тиск і підтримувати чистоту артерій.
2. Підтримка роботи мозку
Креветки містять астаксантин, потужний антиоксидант, який надає їм червонувато-помаранчевого кольору. Астаксантин, сильніше, ніж бета-каротин або вітамін С, допомагає захистити клітини мозку від ушкоджень. Креветки також вивчаються на предмет їхньої ролі в профілактиці неврологічних захворювань, таких як деменція.
Креветки також є хорошим джерелом вітаміну B12, який може допомогти підтримувати або зміцнювати мислення і пам'ять, настрій і здоров'я кісток.
3. Підтримка імунної системи
Антиоксиданти і протизапальні сполуки в креветках також допомагають вашій імунній системі працювати якнайкраще. Це робить їх чудовим доповненням до будь-якої протизапальної дієти.
Креветки також містять селен, важливий мінерал для здоров'я щитовидної залози, мідь, яка допомагає запобігти анемії і зміцнює вашу імунну систему.
Можуть спровокувати подагру
Креветки багаті на пурини, які ваш організм перетворює на сечову кислоту - поширений фактор, що провокує подагру.
Алергія на морепродукти
Алергія на креветки - одна з найпоширеніших харчових алергій.
Раніше дієтологи розповіли про користь такого суперпродукту, як насіння чіа.