Якщо ви хочете відчути смак умамі, продукти, на які варто звернути увагу, варіюються від грибів шиітаке до різних приправ.
Смак умамі - один із найзагадковіших смаків, який доволі важко точно описати. Якщо з солоним, солодким, кислим або гірким все просто, то умамі більш багатогранний. Хто б його не скуштував, залишається в захваті. УНІАН розібрався, що таке смак умамі, у яких продуктах він зустрічається і на що схожий.
Умамі - смак, теорію про існування якого вперше висунули в далекому 1908 році. Зробив це дослідник з Японії Кікунае Ікеда. За його словами, п'ятий смак умамі виникає через присутність у водоростях глутамінової кислоти. Наприкінці XX століття вчені підтвердили, що на язиці справді є рецептори, які розпізнають умамі як окремий смак.
Фактично умамі - це амінокислота глутамат натрію, яка посилює смак. У повсякденному житті ви можете зустріти цей компонент у томатах, у м'ясі, рибі, волоських горіхах, водоростях. Але це далеко не повний перелік того, в яких продуктах можна спробувати умамі.
Отже, ми розібралися, що таке умамі. Якщо ви хочете відчути смак умамі, продукти, на які варто звернути увагу, варіюються від грибів шиітаке до різних приправ.
Найкраще умамі розкривається після термічного впливу. Ви можете відчути його в м'ясних бульйонах, сирах, продуктах із вмістом солі. А знайомимося ми з цим смаком ще в ранньому дитинстві, коли мами годують нас грудним молоком.
У яких продуктах можна спробувати умамі:
Також ви можете зустріти смак умамі в таких продуктах, як старі сири з тривалим терміном витримки, томатна паста і японська приправа хондаші.
Умамі воістину унікальний, він сильно контрастує зі звичними нам чотирма смаками (гірким, кислим, солодким і солоним). Він надає страві відчуття "м'ясистості" або "бульйонності". Він не настільки різкий, як гострий або кислий, і надає страві більш збалансованого смаку умамі.
Але описати, як відчувається смак умамі, словами дуже і дуже складно. Ви зможете зрозуміти це, тільки спробувавши страви з вищезгаданими продуктами.
Чому б у найближчі вихідні не побалувати себе походом до ресторану або не поекспериментувати на кухні?! Готові посперечатися, ви будете вражені.