Підрив Каховської ГЕС: стало відомо, які скарби знаходять біля Хортиці (відео)

Зокрема, науковці знаходять масу фрагментів стародавньої кераміки.

Стало відомо, що знаходять археологи на території біля легендарного острова Хортиця, яка була під водою понад 60 років і обміліла після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Дослідники розповідають, що на цьому місці люди жили, воювали, займалися різними ремеслами протягом десятків тисяч років.

Зараз під час візуального огляду обмілілої території і розкопок науковці знаходять масу фрагментів кераміки, якій більше двох тисяч років. Справжньою удачею вважається, якщо вдається виявити кераміку з візерунком або штампом.

"Великі шматки ми збираємо, потім ми їх помиємо, систематизуємо і почнемо пробувати склеювати", - зазначають археологи.

Крім кераміки, знаходять скло і металеві вироби. Однією з найцікавіших знахідок називають срібну монету, яка була в обороті у першому столітті нашої ери.

Біля Хортиці знайшли давній човен-довбленку

Нагадаємо, раніше повідомлялося, як на обмілілих берегах національного заповідника "Хортиця" історики знайшли стародавній човен-долбленку.

Зазначалося, що на кормі човна фахівці виявили два однакових символи, їх ще будуть досліджувати і розшифровувати.

Припускають, що човен 10-14 століття, вона використовувалася для риболовлі або перевезень. Точний вік визначить радіовуглецевий аналіз, а зараз найбільш нагальне завдання - зберегти пам'ятку, адже третина корпусу зруйнована.

Вас також можуть зацікавити новини: