Гречана каша серед європейців не користується популярністю, і тому є кілька причин.
Українську кухню неможливо уявити без гречки. Для багатьох людей це найулюбленіша крупа. Однак жителі європейських країн нашу любов до гречки не поділяють. Не можна сказати, що в їхніх магазинах звична коричнева крупа зовсім відсутня, але на столах буває нечасто. Це помічають багато українських переселенців. Чому ж у Європі не їдять гречку? Давайте розбиратися.
Не можна сказати, що європейці зовсім не знають про гречку. У Франції, Німеччині та інших країнах популярні страви з гречаної крупи - млинці, тістечка, печиво і хліб. У магазинах гречку можна купити в зеленому (несмаженому) вигляді - її люблять прихильники здорового харчування і діабетики. Продається і коричнева крупа, але великим попитом не користується.
Щоб розібратися, чому так сталося, заглибимося в історію гречки. Батьківщиною цієї культури вважається Китай. В Україні ця крупа популярна протягом багатьох століть. Українці дізналися про неї від скіфів і сарматів, а ті запозичили гречку в кочових азіатських племен. Особливо популярною каша стала після навали Батия.
У країнах Європи, які не входили до складу Золотої Орди, звичка їсти гречану кашу не склалася. Багато європейців не знали про гречку або вирощували її в невеликих кількостях, віддаючи перевагу звичним пшениці та житу. До того ж для них незвичним є специфічний гречаний смак.
Таким чином, основна причина, чому в інших країнах не їдять гречку, - це відсутність багатовікової звички вживання гречаної каші. Немає традиції - немає і попиту на товар. А отже агрохолдинги не будуть вирощувати непопулярну крупу у великих обсягах. Ось чому в Європі гречку сприймають радше як корм для худоби, а на обідньому столі вважають диковинкою.