У помідорах багато калію, вітаміну С, антиоксидантів, що робить їх корисними для організму.
Помідори - це не просто смачно, а ще й дуже корисно. Цей овоч багатий на калій, вітамін С та антиоксиданти, які мають протизапальні властивості. Портал VerywellHealth поясни, чому їсти помідори корисно.
Зазначається, один сирий помідор середнього розміру містить приблизно 22 калорії та менше ніж 1 г жиру. Він має низький глікемічний індекс, містить усього 6 мг натрію та 3 г цукру. А в одному сирому помідорі - близько пів склянки води, що робить його чудовим продуктом для зволоження.
Видання назвало 5 причин їсти помідори.
Один середній помідор містить приблизно стільки ж калію, скільки й банан. Цей мікроелемент є життєво важливим для того, щоб серце могло скорочуватися та розширюватися, а також для розслаблення кровоносних судин.
Крім того, в помідорах міститься потужний антиоксидант лікопен. Це пігмент, завдяки якому плоди мають червоний колір. А для людини він знижує ризик серцевих захворювань та смертності від них.
Калій, магній та фтор, що містяться в помідорах, допомагають зменшити біль у м’язах та втому після тренування. Магній життєво важливий для скорочення м’язів, тому, вживаючи помідори до або після тренування, ви поповните його запаси. Вода, якої багато в помідорах, зменшує рівень дегідратації після фізичних навантажень.
Плоди також мають протизапальну дію завдяки вітаміну С, який також сприяє відновленню після тренувань.
Дослідження показало, що люди, які споживали більше калію і менше натрію, мали кращі когнітивні функції. В іншому дослідженні розглядалося, як каротиноїди – антиоксиданти, що забарвлюють овочі у червоний колір, - впливають на здоров'я мозку в довгостроковій перспективі. Дослідники виявили, що люди з вищим рівнем лютеїну та зеаксантину в крові, які присутні у варених помідорах, мали нижчі показники деменції.
Помідори мають низький глікемічний індекс, тому допомагають уникнути різкого підвищення рівня цукру в крові. Вміст клітковини в помідорах також впливає на рівень глюкози та роботу кишківника.
Нарингенін - поліфенол, що міститься в цитрусових і помідорах, - теж має протидіабетичні властивості. Учені вивчали це переважно на тваринах, але подальші дослідження можуть показати, як сполуки, що містяться в помідорах, можуть допомогти в лікуванні діабету й у людей.
Помідори містять хлорогенову кислоту - сполуку, яка стимулює вироблення колагену. Вітамін С та А, які є в сирих помідорах, можуть допомогти покращити зовнішній вигляд шкіри, волосся й нігтів.
Раніше УНІАН розповідав, що буде, якщо щодня їсти огірки. Зазначалося, що вони забезпечують такі переваги для здоров'я: допомагають підтримувати водний баланс, зміцнюють кістки, підтримують здоров'я серця.
Крім того вони регулюють рівень цукру в крові, а ще знижують запалення і Ппідтримують здоров'я шкіри. Водночас деяким людям варто обмежити споживання огірків або виключити їх зовсім. Йдеться про тих, хто має проблеми з травленням, порушення згортання крові, алергію.