Поні – він, вона чи воно: Авраменко дав єдину правильну відповідь

Лінгвіст пояснив, як визначати рід іменник іншомовного походження.

Відомий вчитель української мови Олександр Авраменко розібрав популярну мовну помилку, якої припускалася, зокрема, співачка Оля Полякова, коли казала про "бричку, у якій бігає маленька поні".

"Сьогодні будемо вивчати мову на чужих помилках. І в епіцентрі нашої уваги буде Оля Полякова, яка чи не щодня тішить нас своїми успіхами у вивченні мови. … "Бричка, у якій бігає маленька поні". Ні, не маленька, а маленький поні. І байдуже, якої статі тваринка", – зазначив мовознавець.

Лінгвіст пояснив, що якщо іменник іншомовного походження не змінюється за відмінками, його рід визначають за певними правилами.

"Увага, правило таке: якщо іменник іншомовного походження не змінюється за відмінками, то його рід визначають так: людей – за статтю (міс, леді – жіночого роду, денді, мачо – чоловічого). А ось тварини тільки чоловічого роду. Яскравий какаду, швидкий кенгуру, смішний шимпанзе, маленький поні. А ось неістоти – середнього роду. Жовте таксі, цікаве хобі, українське бароко", – пояснив він.

Говоримо українською правильно - поради Авраменка

Раніше один з найвідоміших вчителів України пояснив, коли в українській мові варто вживати дієслово "мусити", а коли – "мати". 

Також Авраменко пояснив, як українською правильно сказати "дайте мені спокій".

Вас також можуть зацікавити новини: