Запобігти чи попередити - Авраменко назвав правильний варіант / скриншот

Навіть носії української мови не застраховані від того, аби несвідомо вживати кальки з російської. Зокрема, чимало мовців помилково вживають конструкцію "попередити щось", маючи на увазі запобігання тому чи іншому явищу. Як правильно казати про це українською, пояснив мовознавець та один з найвідоміших вчителів України Олександр Авраменко. 

"Сьогодні поговоримо про типову помилку, якої припускаються багато людей. Часто можна почути таке: "Лікарі попередили хворобу". Або: "Ми попередили небезпеку". Друзі, попередити хворобу чи небезпеку неможливо, адже попереджати – це, цитую словник, "сповістити кого-небудь про щось, повідомити заздалегідь, застерегти". Чи можна хворобу сповістити? Чи щось повідомити небезпеці? "Хворобо, я тебе попереджаю: не смій вражати нові ділянки тіла"? Так так хвороба і почула, і сама себе ліквідувала", – зауважив він в ефірі "Сніданок з 1+1". 

Авраменко пояснив, що мовці припускаються цієї помилки, вдаючись до кальки з російської. 

"Порівняйте: "предупредить болезнь" і "попередити хворобу". Ні, не "попередити", а "запобігти". "Запобігти" означає не допустити, заздалегідь відвернути щось неприємне, небажане. Отже: запобігти хворобі, запобігти небезпеці", – наголосив мовознавець.

Говоримо українською правильно - поради Авраменка

Відомий вчитель української мови Олександр Авраменко раніше пояснив, у чому різниця між термінами "цифра" та "число". 

Також вчитель розповів, як правильно вживати слова "мешканці" і "жителі", і назвав, яка форма слова - "купувати" або "купляти" - правильна.

Вас також можуть зацікавити новини: