Лікарі назвали непомітні ризики для розвитку раку ротової порожнини. Серед них - поширена у всьому світі звичка пити чай.
Лікарі застерігають, що гарячий чай може підвищувати ризик розвитку раку. Про це медики заявили у межах Європейського тижня профілактики раку голови та шиї, пише Rzeczpospolita.
За даними досліджень, температура рідини може мати прямий вплив на розвиток небезпечних онкологічних захворювань.
Фахівці зазначають, що рак ротової порожнини та горла становить близько 2,5% усіх випадків раку. Найчастіше він вражає чоловіків і пов’язаний із курінням, вживанням алкоголю та вірусом папіломи людини. Водночас лікарі звертають увагу і на фактор, який часто недооцінюють — температуру напоїв.
"Дослідження, проведене в Ірані, показало: щоденне вживання приблизно 700 мл чаю при температурі понад 60°C підвищує ризик раку стравоходу на 90%. Міжнародне агентство з дослідження раку класифікує напої вище 65°C як ймовірно канцерогенні", — пояснила докторка Агнешка Юшкевич із Medicover Stomatologia.
За її словами, небезпечним може бути не лише чай, а й будь-яка гаряча рідина — від супу до води.
Лікарі наголошують, що останніми роками кількість випадків раку ротової порожнини зростає. На це впливають затримки в діагностиці після пандемії, збільшення кількості курців, а також популяризація електронних сигарет та нікотинових пакетиків. Дослідження свідчать, що навіть безнікотиновий аерозоль від вейпів може пошкоджувати ДНК клітин ротової порожнини та запускати механізми, пов’язані з розвитком раку.