Що буде, якщо їсти картоплю щодня: ось що станеться з вашим тілом

Розповідаємо, як часто можна включати у своє меню цей овоч і в якому вигляді картопля найкорисніша.

Картопля - корисний овоч, який не містить глютену, натомість містить багато вітамінів, мінералів і клітковини. Як показали дослідження, вона допомагає зміцнювати кістки, серце, імунітет і травлення. Але як часто можна його вживати, щоб не нашкодити собі, і чи можна їсти смажену картоплю щодня? Давайте розберемося.

Раніше ми також розповідали, як готувати картоплю в мундирах за рецептом знаменитої шеф-кухарки Мері Беррі.

Як часто можна їсти картоплю

Картопля в меню - це більше складних вуглеводів, вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Цей овоч підтримує здоров'я різних систем організму, і, якщо говорити конкретніше, то є вісім причин включити її в раціон, пише видання Verywellhealth.com.

  • Картопля зміцнює кістки

Картопля містить калій і фосфор - важливі елементи для здоров'я кісток. Одна середня картопля зі шкіркою покриває приблизно 15-28% добової потреби в калії.

  • Знижує тиск

Калій, що міститься в картоплі, сприяє виведенню натрію із сечею - це, своєю чергою, допомагає регулювати кров'яний тиск. Дослідження показують, що люди, які споживали більше калію (в тому числі з картоплі), відзначали зниження систолічного тиску.

  • Підтримує серце здоровим

Клітковина і калій, що містяться в картоплі, підтримують роботу серця. Але для цього важливо готувати овоч правильно - запікати, готувати на пару чи на грилі, або ж робити легке обсмажування з мінімумом рослинної олії. Водночас картопляні чіпси, фрі та оладки краще обмежити, щоб уникнути надлишку натрію та насичених жирів.

  • Підвищує імунітет і зменшує запалення

Вітамін C у картоплі та флавоноїди (наприклад, кверцетин у шкірці) мають антиоксидантні властивості - вони допомагають боротися із запаленнями та підтримувати імунну систему.

  • Покращує травлення

Картопля містить розчинну і нерозчинну клітковину, а також стійкий крохмаль, який діє як пребіотик. Це все покращує мікрофлору кишківника. Але важливо пам'ятати, що, збільшуючи в раціоні кількість клітковини, важливо пити достатньо рідини - це допоможе уникнути газоутворення і здуття.

  • Контролює вагу

Помірне вживання картоплі (правильно приготованої) допомагає підтримувати відчуття ситості завдяки клітковині та помірній кількості калорій.

  • Робить шкіру здоровішою

Вітаміни групи B, вітамін C, каротиноїди та інші антиоксиданти, що містяться в овочі, покращують стан шкіри, підтримуючи її здоров'я і сяйво.

  • Покращує чутливість до інсуліну

Охолодження і повторне розігрівання картоплі збільшує вміст у ній стійкого крохмалю - це допомагає поліпшити чутливість до інсуліну. При цьому важливо обмежувати смажену картоплю, щоб знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Картопля може бути частиною збалансованої дієти, тобто, її можна їсти щодня - головне, обирати правильний спосіб приготування і враховувати розмір порції.

У якому вигляді картопля найкорисніша:

  • краще віддавати перевагу запеченій або злегка обсмаженій картоплі;
  • вживати її потрібно у вигляді гарніру з овочами та нежирним білком;
  • слід контролювати розмір порції й уникати великої кількості олії та солі.

Враховуйте, що більша частина клітковини та мінералів - калію і магнію - міститься в шкірці картоплі, тому за можливості не очищайте її (наприклад, під час запікання в духовці).

Чому не можна багато їсти картоплі

Незважаючи на всі перераховані вище переваги, є кілька випадків, коли цей овоч може бути не найкращим вибором.

У чому полягає шкода картоплі для організму:

  • картопля, особливо її шкірка, може накопичувати залишки пестицидів або добрив - ось чому важливо звертати увагу на те, де вирощено овоч;
  • високі температури приготування можуть призводити до утворення акриламіду, пов'язаного з ризиком раку, - слід уникати надмірного підрум'янювання або смаження картоплі;
  • хоча це й рідко трапляється, але в деяких людей може виникнути алергічна реакція на картоплю;
  • людям із хронічною хворобою нирок або тим, хто приймає препарати, що підвищують калій, можливо, варто обмежити вживання овоча;
  • також деякі ліки від гіпертонії можуть підвищувати рівень калію в організмі, тож потрібно обговорити з лікарем, скільки калію слід вживати.

Не забувайте також, що зелена або проросла картопля містить токсичні сполуки (соланін і чаконін).

Вас також можуть зацікавити новини: