Вівсянка чи яйця: який сніданок кращий

Яйця містять високоякісний білок і антиоксиданти, але не містять клітковини.

Вівсянка і яйця - два найпопулярніші сніданки, що мають різні корисні властивості. Яйця містять менше калорій і вуглеводів, ніж вівсянка, і багаті на білок, а вівсянка - на клітковину і деякі мінерали.

Видання Very Well Health з'ясувало, який сніданок найкорисніший.

Що краще - яйця чи вівсянка

Білок. Яйця є повноцінним білком, оскільки містять оптимальний баланс дев'яти незамінних амінокислот. Два яйця, зварених круто, містять до 7 г білка, що більше, ніж у порції готової вівсянки.

Вуглеводи. Два яйця, зварених круто, містять лише 1,2 г вуглеводів, тоді як чашка приготовленої вівсянки містить 28,1 г.

Жири. Два яйця, зварених круто, містять приблизно на 7% менше калорій, ніж 1 чашка приготованої вівсянки, але вдвічі більше жирів. Однак більша частина цих жирів - це поліненасичені та мононенасичені жири, які вважаються корисними для здоров'я.

Клітковина. Яйця не містять клітковини. Вівсянка - чудове джерело клітковини.

Користь яєць

Можуть підвищувати рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ): відомий як "хороший" холестерин, ЛПВЩ пов'язаний із нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та інших проблем зі здоров'ям. Одне дослідження показало, що вживання двох яєць на день може призвести до підвищення рівня ЛПВЩ.

Сприяє розвитку клітинних мембран та іншим функціям: холін - важливий поживний елемент, який може сприяти розвитку клітинних мембран та іншим життєво важливим функціям, як-от виробництво молекулярних сигналів у мозку.

Захищає здоров'я очей: яйця багаті на лютеїн і зеаксантин, два антиоксиданти, які можуть допомогти протидіяти віковому ушкодженню світлочутливої сітківки в задній частині ока. Вони також багаті на вітамін А, який може додатково захистити зір.

Знижує рівень жирів у крові: яйця від курей, вирощених на пасовищах або годування кормами, збагаченими омега-3 жирними кислотами, міститимуть більше омега-3 жирних кислот, які необхідні для зниження рівня тригліцеридів, що є факторами ризику серцевих захворювань.

Збільшує споживання білка. Отримання достатньої кількості білка може допомогти в схудненні, збільшенні м'язової маси, зниженні кров'яного тиску і зміцненні кісток.

Користь вівсянки

Клітковина і бета-глюкани: овес - це незбиране зерно, багате на клітковину, здебільшого на бета-глюкани, які можуть допомогти знизити рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові. Бета-глюкани також контролюють вагу, оскільки допомагають відчути ситість, зменшують відчуття голоду і знижують вагу тіла.

Здоров'я кишечника: вживання вівса може сприяти здоров'ю кишечника, стимулюючи ріст корисних бактерій.

Рослинні сполуки та мінерали: овес містить корисні рослинні сполуки та мінерали, необхідні для імунної системи та загального здоров'я.

Де більше білка

Яйця є багатим джерелом білка з мінімальним вмістом вуглеводів. Навпаки, вівсянка - це продукт із високим вмістом вуглеводів, який також містить деяку кількість білка.

Два великих яйця містять близько 12,6 г білка і 1,12 г вуглеводів, тоді як 1 чашка вівсянки, приготованої на воді, дає приблизно половину цієї кількості білка і близько 28 г вуглеводів.

Яйця містять повноцінний білок із відмінним балансом незамінних амінокислот, необхідних для задоволення потреб організму. Овес містить більше дев'яти незамінних амінокислот, ніж інші зернові, але все ж має меншу, ніж оптимальна, кількість однієї з них - метіоніну.

Що краще для схуднення

Яйця - найкращий варіант для схуднення, тому що вони містять менше калорій, ніж вівсянка. Крім того, їхній глікемічний індекс становить 5,9, тоді як у вівсянки - 59. Це означає, що яйця довше перетравлюються і не викликають стрибків рівня цукру в крові. Вони також допомагають довше зберігати відчуття ситості.

Дослідження показали, що після сніданку з яйцями люди довше відчувають ситість, ніж після сніданку з вівсянкою.

Раніше УНІАН писав, що дієтолог назвала 9 суперкорисних продуктів до сніданку.

Вас також можуть зацікавити новини: