
У розпал сезону овочів радимо вам приготувати домашню заготовку для українського борщу. Для зайнятих кулінарів це справжній порятунок. Використовується дуже просто: приготуйте бульйон і відваріть картоплю до готовності, а потім всипте консервацію і капусту, проваріть кілька хвилин і борщ готовий.
Ці рецепти найкраще випробувати влітку або восени, коли у вільному доступі свіжі овочі. Тоді влітку ви обов'язково подякуєте собі за роботу, адже взимку такої ароматної страви не зварити.
Борщова заправка на зиму з квасолею без буряка
Для зручності розподіліть страву в невеликі банки об'ємом 300-500 мл. Цього якраз вистачить на одну каструлю борщу.
Список інгредієнтів такий:
- два кілограми помідорів;
- дві моркви;
- три цибулини;
- три зубчики часнику;
- триста грам квасолі;
- два болгарські перці;
- сім столових ложок соняшникової олії;
- чотири столові ложки цукру;
- півтори столові ложки солі;
- сто мілілітрів оцту.
Квасолю заздалегідь залиште у воді на ніч. Потім відваріть до м'якості (60-80 хвилин). Цибулю дрібно поріжте кубиком, перець - соломкою, моркву пропустіть через тертку, а томати перебийте блендером.
Усі овочі, крім квасолі та часнику, складіть у сотейник або посуд із товстим дном. Влийте олію на дно. Увімкніть невеликий вогонь, додайте сіль і цукор. Готуйте під кришкою 30 хвилин, час від часу помішуючи. Потім покладіть часник, відварену квасолю й оцет. Готуйте ще кілька хвилин.
Борщова заправка з квасолею в гарячому вигляді розкладається по стерилізованих банках із такими ж кришками. На зберігання переставте в прохолодне місце.
Заправка для борщу на зиму з перцем
Ця заготівля сподобається тим, хто не любить буряк. Попри його відсутність, борщ все одно вийде ароматним і насиченим червоним.
Список інгредієнтів:
- п'ятсот грам цибулі;
- п'ятсот грам моркви;
- півтора кілограма помідорів;
- шість ложок соняшникової олії;
- три ложки цукру;
- дві ложки солі;
- чотири ложки оцту.
Усі овочі ретельно вимийте та подрібніть: цибулю та перець - кубиком, моркву - на тертку. Із томатів зробіть пюре. Перекладіть усі інгредієнти, крім оцту, в каструлю, перемішайте. На невеликій потужності під кришкою тушкуйте 50 хвилин.
За дві хвилини до закінчення варіння додайте оцет. Поки борщова заправка на зиму без буряка гаряча, розкладіть доверху по стерильних банках.
Борщова заправка з капустою
Ця заготовка зручна тим, що вам навіть не знадобиться окремо додавати капусту в борщ - вона вже буде в заправці. Поки є можливість, можна використовувати молоді качани.
Підготуйте такі продукти:
- півтора кілограма буряка;
- кілограм капусти;
- чотириста грам моркви;
- три цибулини;
- два перці;
- шість столових ложок томатної пасти;
- п'ять ложок цукру;
- чотири ложки солі;
- дві ложки оцту.
Моркву і буряк крупно натріть, дрібно посічіть цибулю і перець, нашаткуйте капусту. Перемішати всі овочі та залити водою. Додати томатну пасту, сіль, цукор, оцет. На сильному вогні довести до кипіння, а потім на слабкому готувати 30 хвилин. Розкласти заготовку в оброблені банки, укутати в тепло, остудити й переставити в холод.