борщова заправка на зиму

У розпал сезону овочів радимо вам приготувати домашню заготовку для українського борщу. Для зайнятих кулінарів це справжній порятунок. Використовується дуже просто: приготуйте бульйон і відваріть картоплю до готовності, а потім всипте консервацію і капусту, проваріть кілька хвилин і борщ готовий.

Ці рецепти найкраще випробувати влітку або восени, коли у вільному доступі свіжі овочі. Тоді влітку ви обов'язково подякуєте собі за роботу, адже взимку такої ароматної страви не зварити.

Борщова заправка на зиму з квасолею без буряка

Для зручності розподіліть страву в невеликі банки об'ємом 300-500 мл. Цього якраз вистачить на одну каструлю борщу.

Відео дня

Список інгредієнтів такий:

  • два кілограми помідорів;
  • дві моркви;
  • три цибулини;
  • три зубчики часнику;
  • триста грам квасолі;
  • два болгарські перці;
  • сім столових ложок соняшникової олії;
  • чотири столові ложки цукру;
  • півтори столові ложки солі;
  • сто мілілітрів оцту.

Квасолю заздалегідь залиште у воді на ніч. Потім відваріть до м'якості (60-80 хвилин). Цибулю дрібно поріжте кубиком, перець - соломкою, моркву пропустіть через тертку, а томати перебийте блендером.

Усі овочі, крім квасолі та часнику, складіть у сотейник або посуд із товстим дном. Влийте олію на дно. Увімкніть невеликий вогонь, додайте сіль і цукор. Готуйте під кришкою 30 хвилин, час від часу помішуючи. Потім покладіть часник, відварену квасолю й оцет. Готуйте ще кілька хвилин.

Борщова заправка з квасолею в гарячому вигляді розкладається по стерилізованих банках із такими ж кришками. На зберігання переставте в прохолодне місце.

Заправка для борщу на зиму з перцем

Ця заготівля сподобається тим, хто не любить буряк. Попри його відсутність, борщ все одно вийде ароматним і насиченим червоним.

Список інгредієнтів:

  • п'ятсот грам цибулі;
  • п'ятсот грам моркви;
  • півтора кілограма помідорів;
  • шість ложок соняшникової олії;
  • три ложки цукру;
  • дві ложки солі;
  • чотири ложки оцту.

Усі овочі ретельно вимийте та подрібніть: цибулю та перець - кубиком, моркву - на тертку. Із томатів зробіть пюре. Перекладіть усі інгредієнти, крім оцту, в каструлю, перемішайте. На невеликій потужності під кришкою тушкуйте 50 хвилин.

За дві хвилини до закінчення варіння додайте оцет. Поки борщова заправка на зиму без буряка гаряча, розкладіть доверху по стерильних банках.

Борщова заправка з капустою

Ця заготовка зручна тим, що вам навіть не знадобиться окремо додавати капусту в борщ - вона вже буде в заправці. Поки є можливість, можна використовувати молоді качани.

Підготуйте такі продукти:

  • півтора кілограма буряка;
  • кілограм капусти;
  • чотириста грам моркви;
  • три цибулини;
  • два перці;
  • шість столових ложок томатної пасти;
  • п'ять ложок цукру;
  • чотири ложки солі;
  • дві ложки оцту.

Моркву і буряк крупно натріть, дрібно посічіть цибулю і перець, нашаткуйте капусту. Перемішати всі овочі та залити водою. Додати томатну пасту, сіль, цукор, оцет. На сильному вогні довести до кипіння, а потім на слабкому готувати 30 хвилин. Розкласти заготовку в оброблені банки, укутати в тепло, остудити й переставити в холод.

Вас також можуть зацікавити новини: