На перший погляд, маючи таку звичку, ви не робите собі шкоди, але насправді це не так.
Ви можете вважати, що нічим не шкодите своєму здоров'ю, проте є одна, на перший погляд, невинна звичка, яка може мати поступовий руйнівний вплив на організм. Йдеться про звичку не снідати, пише EatingWell.
Дослідження, опубліковане на Wiley Online Library, показало, що звичка не снідати може спричинити підвищений рівень холестерину, навіть якщо при цьому відбувається незначна втрата ваги. Чому ж це має такі наслідки?
Експерти зі здоров'я серця розповіли, як впливають на серцево-судинну систему регулярні пропуски сніданку.
Пропуск сніданку може порушити ваш циркадний ритм - внутрішній годинник організму. Коли цей внутрішній годинник збивається, це може змінити деякі гени та ферменти, що регулюють рівень холестерину, каже дієтологиня-кардіологиня Мішель Рутенштейн.
"Без ранкового прийому їжі фермент ГМГ-КоА-редуктаза печінки, який контролює швидкість вироблення холестерину, стає більш активним, виробляючи більше ЛПНЩ та загального холестерину", - пояснила експертка.
З іншого боку, сніданок може допомогти запобігти стрибкам холестерину, які зазвичай трапляються, коли ви прокидаєтеся.
"Зазвичай синтез холестерину досягає піку рано-вранці, але сніданок забезпечує поживні речовини, які допомагають пом’якшити цей процес", - наголосила Рутенштейн.
Якщо протягом дня ви бездумно перекушуєте їжею з високим вмістом вуглеводів або жирів, причиною може бути пропуск сніданку.
"Пропуск сніданку може спровокувати метаболічні зрушення, які збільшують вироблення холестерину, а також можуть призвести до переїдання пізніше протягом дня", - зазначив кардіолог Ренді Гулд.
За його словами, частково це пов’язано зі змінами в гормонах, які регулюють апетит.
"Тривале ранкове голодування може змінити рівень таких гормонів, як лептин і грелін, посилюючи відчуття голоду та сприяючи інсулінорезистентності. Ця комбінація може погіршити здатність вашого організму очищати кров від холестерину, що ще більше сприяє підвищенню рівня холестерину ЛПНЩ", - додала Рутенштейн.
Якщо не поснідати, упродовж дня організм відчуває голод, оскільки його потреби в поживних речовинах не були задоволені раніше, вважають експерти.
Утім, результати досліджень щодо того, чи справді пропуск сніданку призводить до збільшення споживання калорій протягом дня, неоднозначні. Деякі науковці вважають, що пропуск сніданку призводить до зниження загального споживання калорій. Проте однозначним є те, що дослідження постійно виявляють вищий рівень холестерину у людей, які пропускають сніданок.
Відкладення першого прийому їжі може вплинути на загальну якість вашого раціону.
"Пропуск сніданку часто призводить до більшої кількості менш поживних страв пізніше протягом дня", - каже Рутенштейн.
Ці страви можуть містити більше насичених жирів і рафінованих вуглеводів, які "безпосередньо сприяють утворенню більшої кількості частинок ЛПНЩ і знижують захисну дію холестерину ЛПВЩ", додала вона.
Дослідження, опубліковане на ScienceDirect, показало, що діти, які пропускають сніданок, як правило, споживали більше жиру та натрію протягом дня, ніж діти, які снідали. Це важливо, оскільки надмірне вживання насичених жирів та натрію може зашкодити здоров'ю серця. Крім того, пропуск сніданку може ускладнити споживання достатньої кількості цільного зерна - джерел високоякісних вуглеводів, клітковини та мінералів.
Інше дослідження, яке вийшло на ScienceDirect, свідчить, що дорослі австралійці, які щільно снідали, споживали більше клітковини, вітамінів та мінералів протягом дня, ніж ті, хто його пропускав. Перші також споживали менше доданого цукру, насичених жирів та алкоголю, що може негативно вплинути на здоров'я серця.
Скоротіть час перед екраном вранці
Рутенштейн радить скоротити час, проведений вранці з гаджетом. За її словами, хоч це, на перший погляд, не пов’язано зі здоров’ям серця, але все-таки читання новин, перегляд сповіщень можуть збільшити стрес і розпочати день у негативному ключі.
"Від 10 до 30 хвилин без екрану на початку дня допомагає зменшити стрес, покращує настрій, дозволяє вам контролювати свій день і розставляти пріоритети щодо свого здоров’я", - запевнила Рутенштейн.
Збалансуйте сніданок
Для здоров’я серця важливо, що ви їсте. Експерти рекомендують продукти, багаті на клітковину та з низьким вмістом доданого цукру і насичених жирів.
"Почніть день зі збалансованого сніданку: вівсянка, цільнозернові продукти, нежирний білок, свіжі фрукти. Це допоможе стабілізувати енергію та уникнути підвищення рівня холестерину від солодких пластівців та напоїв", - каже Гулд.
Рухайтеся
"Короткий період руху - чи то швидка прогулянка, розтяжка, чи легкі силові тренування - може покращити кровообіг і підтримувати здоровий рівень холестерину", - зазначила експертка.
Фактично фізична активність рекомендується як перший підхід до контролю високого рівня холестерину, тож вирушайте на ранкову прогулянку, сходіть у спортзал або швидко розімніться, коли прокинетеся.
Знайдіть час, щоб зняти стрес
Дієта та фізичні вправи – не єдині речі, які впливають на здоров’я серця, стрес також відіграє велику роль.
"Стрес провокує вивільнення кортизолу - гормону, який може підвищити вироблення холестерину, а також призвести до нездорових звичок подолання стресу, таких як переїдання", - вважає Гулд.
Раніше УНІАН розповідав, чи можна їсти щодня яйця і не переживати за холестерин. Зазначалося, що насправді споживання яєць у розумних межах є навіть корисним для здоров'я, адже хоч вони й містять харчовий холестерин, але це не означає, що підвищують рівень холестерину в крові. Нові дослідження не показують чіткого зв'язку між вживанням яєць та підвищеним ризиком серцевих захворювань, запевнили вчені.