Чорнослив допомагає знизити рівень холестерину та зменшити запалення.
Чорнослив часто хвалять за його здатність позбавляти від закрепів, але цим його користь не обмежується, особливо це стосується здоров'я людей у віці. Як пише verywellhealth.com, нові дослідження засвідчують, що щоденне вживання чорносливу може сприяти зниженню рівня холестерину, а також зниженню окислювального стресу і запалення.
Дослідження, опубліковане 2021 року, показало, що щоденне вживання 50-100 грамів чорносливу (приблизно від п'яти до десяти штук) пов'язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. За словами сертифікованого дієтолога і співавтора дослідження Ширін Хушманд, зниження рівня холестерину і маркера запалення, ймовірно, пов'язане з підвищенням рівня антиоксидантів.
Досліджень, присвячених користі свіжих слив або сливового соку, поки не так багато. Сушіння слив гарячим повітрям збільшує термін їхнього зберігання і може поліпшити деякі з їхніх поживних властивостей, що робить чорнослив більш практичним вибором порівняно зі свіжими фруктами.
"Можливо, вам доведеться з'їсти більше слив, щоб отримати ту саму користь, але основний склад буде схожим", - розповіла виданню Verywell зареєстрована дієтологиня Майя Вадівелу, доктор філософії.
Хоча більшість доступних досліджень чорносливу проводили на жінках у постменопаузі та чоловіках старше 55 років, Вадівелу стверджує, що вживання чорносливу також буде корисним для молодих людей.
Чорнослив містить багато клітковини, тому, можливо, варто почати додавати його до свого раціону поступово. Якщо ви не дотримуєтеся дієти з високим вмістом клітковини, завелика кількість клітковини за один раз може призвести до спазмів, здуття живота або закрепів.
Раніше кардіологи назвали продукт із високим вмістом білка, який рекомендують вживати для підтримки здоров'я серця, особливо людям після 60 років.