За словами фахівця, для цього вам не потрібно мати суперсучасну кавомашину.
Коли ви замовляєте каву, то, швидше за все, спостерігаєте за тим, як баристи її роблять. Однак багатьох цікавить питання, як зробити таке ж еспресо вдома, як у кавʼярні, аби воно не вийшло водянистим. Про це розповіли у CNET.
Зокрема співзасновниця та директорка з освіти Coffee Project New York Каліна Тео розповіла про всі етапи приготування еспресо, аби ви могли готувати каву вдома як професіонал.
"Саме слово "еспресо" означає не тільки напій, а й спосіб приготування, який полягає у пропусканні гарячої води через утрамбований кавовий пучок", — пояснила Тео.
За її словами, це можна зробити за допомогою машинки з бойлером або вручну, до прикладу, у кавоварці для плити. Для цього потрібне особливе калібрування тиску і температури без кавомашини високого класу.
"Дві найважливіші речі - це здатність машини підтримувати тиск і температуру під час приготування напою", - додала експерт.
У більшості моделей кавомашин домашнього використання ви, швидше за все, не зможете обирати багато налаштувань, але манометри або дисплеї, що показують тиск і температуру, можуть бути заспокійливими.
"Переконайтеся, що ви точно дотримуєтеся інструкцій виробника, які можуть передбачати попереднє підігрівання води перед заварюванням. Для контролю якості також важливо стежити за чистотою еспресо-машини, регулярно чистячи кавову гущу з місця завантаження фільтра та періодично промиваючи його гарячою водою", - підкреслили в CNET.
Також Тео порадила використовувати один важливий прилад для приготування найкращого еспресо.
"Якщо у вас є базова машина, яка може підтримувати тиск і температуру, цього достатньо, але якби у мене був додатковий бюджет, я б витратила його на кавомолку. Наявність хорошої кавомолки, особливо хорошої кавомолки з жорнами, дуже важлива для еспресо", - зауважила експерт.
За її словами, саме помел будь-яких зерен, які ви оберете, має великий вплив на результат приготування еспресо.
"Розмір помелу повинен бути приблизно таким, як дрібний пісок", - додала вона.
Крім того, Тео рекомендує використовувати найсвіжіші кавові зерна для найкращого еспресо.
"Співвідношення кави до води становить від 1 до 1,5 і від 1 до 2,5, що означає, що на кожен грам меленої кави, який ми додаємо, ми хочемо отримати від півтора до двох з половиною грамів рідкого еспресо в чашці. Таке співвідношення зазвичай дає досить хороший результат, який ми називаємо "міцністю". Він не буде занадто інтенсивним. Він також не буде занадто рідким", - пояснила експерт.
Раніше експерти пояснили, чи можна їсти авокадо, якщо воно потемніло. Вони зазначили, що у такому разі зазвичай різниця у смаку непомітна, особливо якщо ви змішуєте авокадо з гуакамоле або іншими інгредієнтами.
Також експерт рослин розповів, що робити, якщо листя лілії миру пожовтіло. За його словами, якщо це сталося, то це свідчить про те, що проблема полягає в освітленні.