
Якщо ви коли-небудь розрізали авокадо, очікуючи побачити яскраво-зелений мʼякуш, але замість цього виявили коричневу, то, швидше за все, запитували, чи можна його їсти. Про це пише verywell health.
Зазначається, що авокадо стає коричневим через природний процес, який називається окисленням. Коли фермент поліфенолоксидаза у фрукті контактує з повітрям, він викликає хімічну реакцію, внаслідок чого утворюється меланін - та сама сполука, яка відповідає за пігментацію шкіри. Тому через це поверхня фрукта темніє.
"Окислення змінює не тільки колір. Воно також може змінити смак, зробивши авокадо більш гірким. Однак це впливає тільки на частини, що контактують з повітрям. Якщо деякі ділянки все ще зелені, не потрібно викидати весь плід - просто відріжте коричневу частину, якщо хочете", - радять у матеріалі.
Зазвичай різниця у смаку непомітна, особливо якщо ви змішуєте авокадо з гуакамоле або іншими інгредієнтами.
"Ви можете уповільнити окислення, залишивши кісточку, не розминаючи авокадо, щільно закривши його в герметичному контейнері та поставивши в холодильник. Додавання трохи лимонного, лаймового, ананасового соку або навіть кокосової води також може допомогти зберегти його колір", - запевняють експерти.
Водночас, за словами фахівців, коричневе авокадо не обовʼязково має бути небезпечним для вживання, проте є ознаки того, що воно зіпсувалося. Зокрема якщо воно дуже мʼяке або пошкоджене, чорне всередині, має кислий запах або смак, або навіть має цвіль, то краще його викинути.
Інші поради експертів
Раніше експерт з рослин розповів, що робити, якщо листя лілії миру пожовтіло. За його словами, у такому разі проблема полягає в освітленні, під яким стоїть вазон.
Також експерти розповіли, як прати рушники, аби вони були мʼякі та поглинали вологу. Вони запевнили, що кілька кухонних засобів можуть видалити залишки, аби ваші рушники стали знову мʼякими та поглинаючими.