Сучасний аналіз харчування показує, що селера корисна завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів.
Сік селери став популярним у фітнес-середовищі завдяки своїм потенційним корисним властивостям. Традиційно використовувана в народній медицині Європи, Азії та Африки, селера здавна цінується за свої природні цілющі властивості.
Видання Very Well Health пише, що багата на антиоксиданти, як-от флавоноїди апігенін і лютеолін, і поліфеноли, як-от п-кумарова кислота, селера може допомогти зменшити запалення і підтримати загальний стан здоров'я.
Селера на 95% складається з води і містить калій, електроліт. Вміст води і калію в селері дає змогу використовувати її як напій, що сприяє гідратації.
Високий вміст води в селері та селеровому соку сприяє травленню, що узгоджується з дослідженнями, які підкреслюють важливість гідратації для здоров'я травної системи. Ці дослідження показують, що достатня гідратація пов'язана з поліпшенням роботи кишківника і зменшенням закрепів.
Крім того, високий вміст клітковини в нерафінованому соку селери, ймовірно, сприяє поліпшенню травлення на підставі досліджень, які демонструють позитивний зв'язок між підвищеним споживанням клітковини і поліпшенням здоров'я травної системи.
Оскільки селера містить велику кількість фітонутрієнтів флавоноїдів і поліфенолів, вона може чинити антиоксидантну дію, яка зменшує запалення в організмі. Огляд досліджень засвідчив, що фітонутрієнтні сполуки селери мають антиоксидантну активність, аналогічну іншим продуктам із порівнянними фітонутрієнтними профілями.
Дослідження виявили значний зв'язок між вживанням селери в будь-якому вигляді та зниженням загального артеріального тиску. Безліч флавоноїдів, поліфенолів та інших поживних компонентів селери можуть сприяти зниженню загального кров'яного тиску, але точні механізми залишаються неясними.
Різні дослідження засвідчили, що лютеолін впливає на загальну регуляцію рівня цукру в крові, зокрема покращує баланс глюкози в кровотоці та доставку глюкози в клітини. Вживання продуктів з високим вмістом лютеоліну може позитивно впливати на контроль рівня цукру в крові.
Сік селери містить найбільшу кількість вуглеводів, за якими йдуть білки. У ньому мало жирів і відносно мало калорій у розрахунку на одну порцію. Крім того, сік селери містить кілька вітамінів і мінералів: калій, кальцій, вітаміни А, С, К і фолат.8 І селера, і сік селери містять велику кількість флавоноїдів - апігеніну, лютеоліну і поліфенолу п-кумарової кислоти.
Вміст поживних речовин у соку селери
Селера і сік селери загалом вважаються безпечними для більшості людей, але не варто її вживати, якщо у вас є алергія на цю рослину або будь-які її компоненти чи частини.
Існують анекдотичні дані про те, що сік селери, особливо нерафінований, може збільшити ймовірність виникнення діареї у деяких людей. Незважаючи на відсутність останніх досліджень, що вивчають вплив соку селери на шлунково-кишковий тракт (ШКТ), занадто велика кількість харчових волокон може збільшити ймовірність діареї.
Раніше УНІАН писав, що названо 2 поживні речовини, які "несподівано" впливають на цукор у крові.