Питна вода природним шляхом нормалізує рівень глюкози.
Звичка пити воду зазвичай здається чимось очевидним і нудним, але саме вона здатна помітно покращувати наше самопочуття. Коли організму вистачає рідини, йому простіше підтримувати внутрішній баланс, правильно працювати і захищати нас від неприємних станів.
Наприклад, вживання понад одного літра води на день може знизити ризик розвитку низького рівня цукру в крові. Достатнє споживання води допомагає запобігти зневодненню, підтримує роботу нирок і сприяє регулюванню рівня цукру в крові, пише VeryWell Health. Варто розібрати всі важливі процеси в організмі, які безпосередньо залежать від звичайної води.
Найпряміший спосіб, яким вода впливає на рівень цукру в крові, пов'язаний з об'ємом крові. Кров'яний об'єм приблизно на 80% складається з води. Коли у вас зневоднення, загальний об'єм рідини в кровотоці зменшується, заявляють учені в одному з досліджень.
Зниження об'єму крові призводить до того, що глюкоза (основний цукор організму і головне джерело енергії), яка залишилася, стає більш концентрованою в плазмі крові. У результаті підвищуються показники цукру, навіть якщо реальна кількість глюкози в організмі не змінилася.
Пиття води може допомогти знизити рівень цукру, розбавляючи глюкозу. Однак це не замінює інсулін, який зазвичай застосовують для зниження цукру в людей із діабетом.
Нирки відіграють вирішальну роль у регулюванні рівня цукру в крові. Вода важлива для поліпшення фільтраційної системи нирок. Коли рівень глюкози піднімається вище певного порога, нирки виводять надлишок глюкози із сечею.
Людям із діабетом потрібно більше рідини, щоб вивести надлишки цукру через сечовипускання. Достатня гідратація дає змогу організму видаляти надлишкову глюкозу, знижуючи її рівень у крові.
Брак води може впливати на виділення і роботу гормонів, які беруть участь у метаболізмі глюкози. Зневоднення викликає викид гормонів (кортизолу і вазопресину), які підвищують рівень цукру.
Кортизол і вазопресин сигналізують печінці виділяти більше глюкози в кров. Вазопресин також зберігає воду, знижуючи об'єм сечі. Підвищені рівні вазопресину пов'язані з підвищеним ризиком високого цукру і діабету 2 типу, йдеться в одному з досліджень.
Пиття води пригнічує виділення цих стресових гормонів, запобігаючи викиду збереженої глюкози в кровотік.
Зневоднення підвищує концентрацію цукру в організмі й особливо важко піддається контролю у людей з діабетом.
Високий рівень цукру викликає прискорене сечовипускання, щоб вивести надлишок глюкози. Підвищене сечовипускання призводить до втрати води, що посилює зневоднення і може викликати гіперглікемію (високий рівень цукру). Це замкнуте коло може призвести до небезпечно високих показників глюкози.
Пиття води покращує гідратацію і стабілізує рівень цукру, допомагаючи розірвати цей цикл.
Основні метаболічні процеси, включно з контролем цукру, відбуваються на клітинному рівні. Клітини потребують достатньої кількості води для підтримання структури та нормального функціонування - це процес, який називається клітинною гідратацією. Достатнє споживання води необхідне для досягнення цієї гідратації.
Інсулін знижує рівень цукру, допомагаючи переміщати глюкозу з крові в клітини, де вона зберігається у вигляді глікогену. Рівень клітинної гідратації відіграє важливу роль у цьому механізмі.
Дослідження показують, що оптимальна гідратація необхідна для нормальної реакції клітин на інсулін. Вона покращує чутливість до інсуліну і сприяє ефективнішому захопленню глюкози з крові.
Ожиріння і надмірна вага є важливими факторами розвитку інсулінорезистентності (коли клітини організму погано реагують на інсулін) і порушень регуляції цукру. Вода відіграє непряму, але значущу роль у підтримці здорової ваги та контролі рівня цукру.
Вода може пригнічувати апетит, збільшуючи відчуття насичення і знижуючи споживання їжі.
Регулярне споживання води допомагає контролювати розмір порцій і загальну кількість калорій, що сприяє підтримці здорової ваги. А управління вагою - один із найефективніших довгострокових способів природного зниження рівня цукру.
Раніше УНІАН повідомляв, які корисні властивості має хурма та як її їсти. Попри те, що в холодному кліматі восени та взимку може бути складно знайти свіжі фрукти, але з хурмою проблем бути не повинно. Тому про її вплив на наш організм варто почитати.
Крім того, ми також розповідали про 7 продуктів, у яких калію більше, ніж у бананах. Він, зокрема, бере участь у регулюванні балансу рідини, підтримує скорочення м'язів і роботу нервів. Для серця калій дуже важливий.