Як приготувати смачний розсипчастий рис: тайський шеф-кухар розкрив один простий трюк

Ретельне промивання рису перед варінням не лише очищає рис від домішок, а й запобігає його злипанню.

Щоб вдало приготувати рис, треба знати чимало хитрощів - і щодо вибору сорту, і щодо того, як з ним поводитися перед, під час і після варіння, пише експертка з питань харчування та дієтології з кулінарною освітою Сара Хаас на шпальтах Simply Recipes

За її словами, для того, щоб рис вийшов розсипчастим, не можна ігнорувати його промивання перед варінням. Цей простий трюк, як ідеться у статті, використовує шеф-кухар та автор книги "Сімейний тайський ресторан" Арнольд Майнт. 

Хаас розповіла, що викинула чимало рису, перш ніж опанувала технологію його приготування. У кулінарній школі вона дізналася те, що каже Майнт: промивання рису перед варінням - один з найважливіших кроків.

"Промивання не лише очищає рис від домішок, але й вимиває зайві крохмалі. Це вирішальний крок, щоб запобігти злипанню зерен, і саме він створює те, що Майнт називає "початком ідеальної текстури рису"", - пише експертка.

Вона послідовно описала, як варити рис.

• Візьміть дві склянки довгозернистого рису сорту "Жасмин", помістіть його у дрібне сито та промивайте водою доти, поки вона не стане прозорою. 

• Покладіть рис у каструлю, влийте туди 2,5 склянки води та доведіть до кипіння. 

• Зменште вогонь до слабкого, закрийте кришкою та варіть, доки рис повністю не звариться, а вода не вбереться. На це піде 12-15 хвилин. 

• Дайте постояти п'ять хвилин, зніміть кришку, швидко розпушіть виделкою. Рис готовий.

Що ще треба знати під час приготування рису

Хаас навела інші поради тайського шеф-кухаря Майнта для вдалого приготування рису.

Перша його порада - про те, як правильно відміряти необхідну кількість крупи. Він розповів, що для цього треба знати: співвідношення сирого та вареного рису становить приблизно 1:3. 

Також, за словами шеф-кухаря, рис любить спеції: 

"Я часто додаю до рису під час приготування кілька подрібнених зубчиків часнику та дрібку солі. Також добре замінити воду курячим бульйоном". 

Він любить поливати вже зварений рис кунжутною олією. Крім того, після того, як рис зварився, потрібно обов'язково потримати його п’ять хвилин під кришкою, адже такий "відпочинок" є вирішальним для досягнення ідеальної текстури. Потім не забудьте розпушити рис: це допомагає запобігти злипанню зерен.

Раніше УНІАН розповідав, як зробити вівсянку ще смачнішою. За словами бакалаврки з харчових досліджень Лени Абрахам, для цього потрібно попередньо підсмажити крупу. експертка стверджує, що це надає страві неймовірно насиченого горіхового смаку.

Вас також можуть зацікавити новини: