Тунець чи лосось: яка рибна консерва корисна

Включення консервованої риби у свій раціон - це простий і ефективний спосіб скористатися численними перевагами омега-3.

Консервована риба, як тунець і лосось, - чудовий продукт для зберігання в коморі. Вона не тільки зручна і доступна за ціною, а й багате джерело важливих поживних речовин, як-от омега-3 жирні кислоти, які необхідні для підтримання здоров'я мозку, зменшення запалень і потенційного зниження ризику серцевих захворювань.

Видання Health з'ясувало, яка консервована риба найкорисніша.

Скільки омега-3 в консервованому тунці

Консервований тунець - один з найпопулярніших морепродуктів у всьому світі, і це не дивно. Він універсальний, доступний і хороше джерело омега-3.

Тунець містить два основних типи омега-3 жирних кислот: ДГК (докозагексаєнова кислота) і ЕПК (ейкозапентаєнова кислота), які пов'язані з поліпшенням здоров'я серця і зменшенням запалення.

Однак рівень омега-3 в тунці може варіюватися залежно від його виду:

  • світлий тунець містить приблизно 0,2-0,3 грама омега-3 на 3 унції порції - близько 85 грамів;
  • тунець альбакор - близько 0,8-1,0 грама на 3 унції порції;
  • тунець ахі (жовтоперий) містить приблизно 0,3-0,5 грама омега-3 на 3 унції;
  • тунець альбакор зазвичай містить більше омега-3, але може також мати вищий рівень ртуті.

Скільки омега-3 в консервованому лососі

Консервований лосось зазвичай виготовляють із нерки або горбуші, які багаті на корисні для серця жири і мають високий вміст DHA і EPA.

У середньому, у 85 грамах консервованого лосося міститься:

  • нерка - близько 1,0-1,2 грама омега-3;
  • горбуша - близько 0,7-1,0 грама омега-3.

Перевага лосося полягає в його стабільно вищому вмісті омега-3 порівняно з більшістю видів консервованого тунця. Крім того, консервований лосось часто випускають у натуральнішій, цільнішій формі, що може сприяти надходженню в організм таких мікроелементів, як кальцій.

Що краще - консервований тунець чи лосось

Крім омега-3, під час порівняння консервованого тунця і лосося слід враховувати й інші чинники:

  1. Вміст ртуті. Ртуть є проблемою, оскільки вона може накопичуватися в рибі, особливо у великих хижих видах. Вживання риби з високим вмістом ртуті може завдати шкоди нервовій системі та порушити розвиток мозку в маленьких дітей і ненароджених дітей. Тунець, особливо білий, як правило, має вищий рівень ртуті. Світлий тунець - безпечніший вибір. Лосось, як правило, має дуже низький вміст ртуті.
  2. Білок. Риба - чудове джерело повноцінного білка, оскільки містить усі незамінні амінокислоти, необхідні організму. В одній порції тунця міститься близько 22-24 грамів білка. У лососі його трохи менше - близько 17-20 грамів на порцію.
  3. Натрій. Надмірне споживання натрію викликає занепокоєння, оскільки може призвести до підвищення артеріального тиску, збільшуючи ризик серцевих захворювань та інсульту.
  4. Антиоксиданти. Лосось багатий на астаксантин - антиоксидант, який підтримує здоров'я шкіри та імунітет і може навіть зменшувати запалення.
  5. Вітамін D. Лосось - чудове джерело вітаміну D. Тоді як 85 грам світлого тунця містять 231 МО, стільки ж дикого лосося містять майже вдвічі більше - 447 МО.

Раніше УНІАН писав, що досвідчений шеф-кухар назвав 9 видів риби, які він не радить купувати.

Вас також можуть зацікавити новини: