Шеф-кухар порадив, яку рибу краще не купувати / Колаж: УНІАН фото: pixabay.com, pixabay.com

Риба не тільки смачна, а й корисна. Жирна риба забезпечує організм корисними омега-3 жирними кислотами замість насичених жирів, що є в червоному м’ясі. Проте, кваліфікований шеф-кухар і колишній ресторатор Фред Декер дав пораду, які 9 видів риби слід уникати вживати в їжу, пише Tasting Table

За його словами, деякі види риби коштують дешевше за інші й тому нерідко вибір падає на них. Однак, за його словами, невисока ціна не повинна бути в піоритеті. 

Декер радить уникати придбання наступних видів риби й детально пояснив, в чому їхня небезпека. 

Відео дня

Пангасіус 

В США користується великою популярністю сом. Шеф-кухар визнає, що це заслужено, адже ця риба дуже смачна. Але є споріднений вид сома, який називається пангасіус. Шеф-кухар радить уникати купувати рибу, яку привозять з Вєтнаму чи Китаю, оскільки під час її вирощування використовуються хімікати, що викликають проблемі зі здоров’ям. 

Кета та горбуша 

Справжній лосось коштує недешево, але є два різновиди лосося, ціна на які нижча. Це кета та горбуша. Шеф-кухар пояснив, що якщо ці види риби вирощують в США, тоді вони досить безпечні. Однак, на смак така риба менш ароматна та пісна на відміну від інших видів лосося. Тому, він радить заплатити більше, але насолодитися смаком справжньої риби. 

Телапія 

Зараз можна знайти безліч рецептів з телапією. Це також один з найдешевших видів риби. Як і більшість риб, вона є хорошим джерелом білка, але Декер зазначив, що в ній мало корисних омега-3 жирних кислот. 

Консервований тунець 

Декер припустив, що у багатьох на кухні є ця консерва й її використовують для приготування простих та швидких страв. Шеф-кухар пояснив, що він не має на увазі повну відмову від тунця, але радить детально вивчати склад на етикетці. 

Справа в тому, що тунець є хижаком, що має схильність до накопичення ртуті. Це, перш за все, шкідливо для розвитку плода та для маленьких дітей. Тому, ресторатор радить обирати консерви з тунця, що мають логотипи сертифікації, а у складі має бути скіпджек - вид тунця, в якого низький рівень ртуті. 

Окунь 

Хоча цей вид риби й смачний, а по ціні й доступний, але шеф-кухар не рекомендує часто вживати таку рибу через її умови врощування. Нерідко, в ній також багато ртуті. 

Тріска 

Раніше ця риба була універсальною для робітничого класу. Зараз же лише декілька невеликих джерел атлантичної тріски є хорошим вибором. Якщо полюбляєте цей вид риби, тоді обирайте тихоокеанську тріску або альтернативні види риби зі східного узбережжя, такі як пікша або мольва. 

Кефаль 

Це смачний вид риби, який деяким нагадує краба. Однак, як глибоководний хижак, кефаль також здатна накопичувати велику кількість ртуті в своїх тканинах. Вказується, що кефаль, виловлена в Атлантичному океані, має менший рівень забрудненості. Якщо жінка не вагітна та не на грудному вигодовуванні, тоді кефаль іноді можна куштувати. 

Скат 

Декер визнає, що й сам полюбляє цю рибу, адже після приготування філе можна легко відділити від кісточок. Однак, шеф-кухар попереджає, що якщо було порушено правила її зберігання, вона може виділяти неприємний запах. 

Кижуч 

Інша назва цієї риби - лосось Кохо. Шеф-кухар не радить купувати рибу, що була вирощена в Чилі не на спеціальній фермі, оскільки її раціон не контролюють й від цього страждає якість.

Риба в водоймах України

Раніше УНІАН повідомляв, що іхтіологиня Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Юлія Куцоконь розповіла, що в Україні зникають певні види риб. За її словами, причиною цьому стали зміни клімату.

Також ми писали, що Державна екологічна інспеція зафіксувала на північно-західному узбережжі Чорного моря хижака - синього краба. Він становить небезпеку для місцевих видів молюсків, дрібних ракоподібних та молодих риб.

Вас також можуть зацікавити новини: