У нинішніх умовах ідея завести курей здається дуже привабливою. Але перед тим, як ухвалювати це рішення, потрібно визначитися, навіщо вам домашня птиця.
Багато українців, у яких є приватні будинки, утримують курей, адже це відмінне джерело корисного і легкозасвоюваного білка у вигляді яєць, а також м'яса. Найчастіше кури не вимагають великих витрат на утримання, що робить їх вигідним придбанням. Розберемося, яка найкраща порода курей для яєць, а яка для м'яса.
Напевно, кожен провів у своєму житті хоча б один день у селі, а значить бачив милих простих курочок різних мастей, які копошилися в курнику або на вільному вигулі, старанно несли яйця і висиджували курчат. Але курячий світ не обмежується цими непривабливими домашніми птахами, насправді порід курей налічують сотні.
Традиційно виділяють п'ять основних категорій:
Декоративні та бійцівські породи в Україні екзотика, адже масово фермери їх не вирощують.
Якість яєць безпосередньо залежить від кормів, які дають птахам, а також від умов утримання. Чистий і теплий курник, а також збалансоване харчування - запорука здоров'я несучок і, як наслідок, хороших яєць, тому досить просто вибрати курей з яєчних порід.
Найкращі породи курей-несучок:
Кури цих порід та кросів досягають статевої зрілості в середньому за 120-150 днів, а несуться вони до двох років і далі їх утримувати економічно невигідно.
Якщо ж мета отримувати від курей не тільки яйця, а й м'ясо, то варто розглянути кобіновані породи птахів.
Найкращі породи курей м'ясо-яєчного напрямку в Україні:
Також варто звернути увагу на таких курей, як крос Фоксі Чік, які важать 3-4 кг і можуть давати до 250 яєць на рік та породу Орпінгтон, які важать 3-4,5 кг і несуть 160-180 яєць на рік.
Деякі власники домашньої птиці заводять курей заради курчат. Їхній продаж має низку переваг, серед яких низькі витрати та хороший дохід.
Для цієї мети варто обрати породи, які славляться інстинктом насиджування. У кожній категорії курей є свої породи, які відмінно сідають на яйця, але найкращі - Бентамки, Брама і Шовкові кури.
Раніше УНІАН писав, яка найшкідливіша частина курки.