Фахівці попередили, що жодна кількість вина не може вважатися справді корисною для здоров'я.
Хоча дослідження показують, що навіть один келих вина на день може вплинути на тривалість життя, інші, більш давні відкриття вказують на деякі переваги вживання вина. Про це пише Prevention.
"Ранні теорії приписували регулярному вживанню червоного вина захисний ефект [для здоров'я серця]", - зазначила зареєстрований дієтолог та аспірант з нутриціології Сапна Перувемба.
Однак виникає питання - яке вино краще для здоровʼя - червоне чи біле?
Можливі переваги для здоровʼя, які можна отримати від червоного та білого вина, відрізняються залежно від способу їхнього виготовлення.
"Під час бродіння червоного вина шкірка, насіння та стебла винограду залишаються на місці, і саме там зосереджена більшість антиоксидантів. У білому вині шкірка та насіння видаляються перед бродінням, тому ви втрачаєте багато цих захисних рослинних сполук", - пояснила Перувемба.
Зазначається, що до цих захисних сполук належать антиоксиданти, такі як ресвератрол, катехін, епікатехін, кверцетин, таніни та антоціани, які, як вважається, сприяють зменшенню запалень, зміцненню імунної системи та здоровому старінню. Однак за концентрацією перемагає червоне вино.
"Вміст ресвератролу в білих винах приблизно в 10 разів нижчий, ніж у червоних", - додала дієтолог Джеймі Бахам.
Однак навіть така більша концентрація є незначною порівняно з кількістю антиоксидантів, яку ви отримаєте, вживаючи якгоди або виноград у їхньому первісному вигляді.
"Щоб спожити кількість ресвератролу у вині, необхідну для досягнення терапевтичного ефекту, вам доведеться спожити набагато більше, ніж стандартну порцію вина", - зазначила Бахам та додала, що це має свої негативні наслідки для здоров'я.
Попри наявність антиоксидантів, експерти кажуть, що вважати вино корисним для здоровʼя було б перебільшенням.
"Жодна кількість вина не може вважатися справді корисною для здоров'я. Якщо хтось вирішує пити вино, то це має бути тому, що йому це подобається, а не заради здоров'я", - підкреслила Перувемба.
Бахам погодилася та додала:
"Дехто вважає, що вино корисне для серця і може поліпшити здоров'я. Але регулярні фізичні вправи та збільшення споживання клітковини також можуть поліпшити здоров'я серця без підвищення ризику раку, що може статися при вживанні будь-якої кількості алкоголю".
Тому в такому випадку немає різниці між червоним та білим вином. Зокрема нещодавнє дослідження у журналі Nutrients виявило, що обидва види вина мають однаковий вплив на загальний ризик раку через наявність алкоголю, попри те, що червоне вино технічно містить більше "корисних" сполук.
"Наявність цих сполук не скасовує того факту, що алкоголь все ще класифікується Всесвітньою організацією охорони здоров'я як канцероген групи 1", - нагадала Перувемба.
Експерти вважають, що попри те, що багато хто може пити алкоголь, деяким варто повністю утримуватися від його вживання. До них можуть належати люди, які:
"Враховуючи все вищезазначене, якщо ви збираєтеся пити, будьте обережні і пийте в помірних кількостях", - каже Бахам.
Раніше вчені розповіли, який сир найкорисніший для серця. За їхніми словами, вживання саме швейцарського сиру може дуже позитивно вплинути на кров'яний тиск.
Також стало відомо, як апельсиновий сік впливає на рівень цукру в крові. Зокрема дослідження показали, що апельсиновий сік не завжди впливає на підвищення цукру, а в деяких випадках навіть може трохи його знижувати.