
Вживання швейцарського сиру може благотворно вплинути на кров'яний тиск. Деякі особливості цього сиру можуть знизити тиск і поліпшити здоров'я серця.
Видання Very Well Health з'ясувало, чим корисний швейцарський сир.
Низький вміст солі
Сіль (хлорид натрію) - природний компонент деяких продуктів і часто додається в їжу для посилення смаку. Для деяких людей, які страждають на гіпертонію або серцеві захворювання, дієта з низьким вмістом солі може допомогти поліпшити кров'яний тиск і загальне здоров'я серця.
Сіль додається в процесі виробництва сиру. Але швейцарський сир, зокрема, має нижчий вміст натрію, ніж багато інших видів - 53 міліграми (мг) на унцію, а це приблизно 28 грамів.
Дослідження показують, що зменшення кількості солі під час виготовлення та виробництва швейцарського сиру не чинить негативного впливу на його смак або текстуру. Навпаки, деякі інші види сиру не можуть зберегти той самий смак і консистенцію, якщо спробувати знизити концентрацію солі.
Джерело кальцію
Кальцій - природний компонент молочних продуктів, зокрема молока, сиру та йогурту. Кальцій важливий як для здоров'я кісток, так і для здоров'я серцево-судинної системи.
Серцевий м'яз потребує кальцію для скорочень під час перекачування крові, а дрібні м'язи кровоносних судин також використовують кальцій для регулювання тиску. Доведено, що споживання достатньої кількості кальцію допомагає запобігти підвищенню артеріального тиску.
Швейцарський сир, багатий кальцієм, містить 252 грами (г) кальцію в 1 унції. Дорослим слід прагнути до споживання від 1000 міліграмів (мг) до 1200 мг кальцію на день.
Низькокалорійний
Ожиріння і надмірна вага можуть сприяти підвищенню артеріального тиску. Підтримка здорової ваги може допомогти знизити ризик розвитку гіпертонії.
Швейцарський сир відносно низькокалорійний, що може допомогти запобігти набору ваги. В 1 унції швейцарського сиру міститься 111 калорій.
Містить біологічно активні пептиди
У кількох оглядах зазначається, що пептиди Ile-Pro-Pro (IPP) і Val-Pro-Pro (VPP), що містяться у швейцарському сирі, мають антигіпертензивні властивості, тобто сприяють зниженню високого кров'яного тиску.
Згідно з більш раннім дослідженням, VPP і IPP мають інгібуючу дію на ангіотензинперетворювальний фермент (АПФ), їх було виявлено в семи сортах швейцарського сиру.
В огляді 2023 року, присвяченому пептидному складу різних видів сиру, наголошується, що більшість біологічно активних пептидів, виявлених у сирі, є інгібіторами ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ) і антигіпертензивними пептидами.
Містить пробіотики
Пробіотики - це живі мікроорганізми, які мешкають у кишечнику і допомагають розщеплювати їжу на корисні поживні речовини для засвоєння.
Дослідження показують, що сир, зокрема швейцарський, сприяє зростанню здорових пробіотичних організмів у кишечнику, що, як було доведено, покращує кров'яний тиск і загальне здоров'я серця.
Раніше УНІАН писав, який сир найкорисніший для зубів.