П’ять основних груп овочів, які не можна садити один за одним

Два основних правила сівозміни дозволять виростити гарний врожай овочів

Незалежно від того, наскільки малий ваш город — одна-дві грядки чи повноправні 6 соток — вкрай важливо дотримуватися сівозміни, і не садити одні й ті ж овочі на одному місці щороку. Як пише The Spruce, на це є дві основні причини.

По-перше, посадка одних й тих самих овочів в один і той самий ґрунт рік за роком дає шкідникам і хворобам легке середовище для атаки. А чергування культур порушує цей цикл, оскільки ви позбавляєте їх розмноження або джерела їжі.

Друга причина полягає в тому, що поживні речовини, які кожна овочева культура витягує з ґрунту, відрізняються як за типом, так і за кількістю. Посадка однієї й тієї ж культури в одному місці рік за роком виснажує запаси поживних речовин у ґрунті та спричиняє їх дисбаланс, що призводить до поганого врожаю. А сівозміна культур дозволяє ґрунту поповнюватися. 

Нижче зазначимо овочі, як слід щороку садити на новому місці.

Один з найлегших для вирощування овочів – салат. Але він може загинути, якщо садити його на одному й тому ж місці рік за роком. Поширеним ґрунтовим грибком, що вражає салат, є фузаріоз, який призводить до в'янення салату та гниття коренів.

Також щороку потрібне нове місце для усіх видів капусти – білокачанна, червонокачанна, пекінська, савойська, броколі або капуста-кале, усі вони потребують нового місця кожної весни. Це знижує ризик зараження ваших рослин капусти грибковими захворюваннями, такими як кіль коренеплодів. Її спори потрапляють у ґрунт із заражених рослин і можуть виживати в ґрунті протягом 20 років. Броколі до того ж також потребує багато поживних речовин — ще одна вагома причина чергувати її місце посадки.

До поширених шкідників капусти належать гусениці, такі як капустяний червець, капустяна петельниця та моль, які можуть зимувати в рослинних рештках. Щоб запобігти поверненню цих шкідників наступного року, важливо не лише ретельно прибирати залишки листя восени, але й не садити жодних представників родини капустяних на одному місці протягом двох років поспіль.

Не можна садити на одному й тому самому місті редиску. Адже вона вражається паршою, яка стає помітною тільки після збору врожаю. Винуватцем цієї хвороби є бактеріальний патоген під назвою Streptomyces scabies, який виживає в ґрунті протягом кількох років, а також вражає картоплю, буряк, брукву, ріпу, моркву та пастернак. Якщо у вас виникли проблеми з вирощуванням редиски , обов’язково уникайте посадки будь-якої з цих культур на тому самому місці якомога довше.

Якщо садити на одному місці руколу, то її можуть вражати блошки. Ці шкідники зимують дорослими особинами в ґрунті та знову з'являються в середині-кінці весни. Хоча можна використовувати препарати для боротьби зі шкідником, треба слідкувати за тим, щоб не садити руколу чи будь-які інші хрестоцвіті овочі (багато з них сприйнятливі до блішок) на тому ж місці.

Буряк, салат мангольд та шпинат належать до однієї родини марових (Chenopodiaceae), і ці овочі ніколи не слід садити на одному місці два роки поспіль. Ці культури чутливі до фузаріозного в'янення, ґрунтового грибка  , який може зберігатися в кислих ґрунтах протягом 15 і більше років. Лікування після зараження рослини не існує, тому дотримання сівозміни – ваш найкращий захист.

Осінь – найкращий час для посадки часника

Нагадаємо, що під час озимої посадки часнику варто використати правильні добрива. До них відносять калійні та фосфатні добрива. А ось добрива на основі хлору краще не використовувати, щоб не нашкодити рослині. З органічних добрив найкраще підходять для часнику перегній або компост.

Вас також можуть зацікавити новини: