Трав'яні чаї, як правило, безпечні для більшості людей, якщо їх вживати помірно.
Трав’яні чаї виготовляються із сушених трав, фруктів, спецій та квітів, які можуть природним чином покращити здоров’я. Ступінь їхнього впливу на організм залежить від складу чаю, ліків, які ви приймаєте, та загального вашого стану, пише Verywellhealth.
Зареєстрована дієтологиня Еллісон Герріс назвала 5 переваг трав'яних чаїв.
Деякі трав'яні чаї можуть допомогти заспокоїти розлад шлунка або покращити травлення. Згідно із дослідженням, що вийшло на шпальтах журналу Food Science & Nutrition, імбир містить активну речовину під назвою гінгерол, яка прискорює просування їжі через травний тракт. Це сприяє зменшенню печії та здуття живота.
Ромашка і м’ята перцева також відомі тим, що допомагають полегшити симптоми розладів травлення.
Простий акт повільного випивання чашки трав’яного чаю як частина вашого ритуалу перед сном може сприяти кращому сну. Ромашка, лаванда та меліса відомі своєю здатністю заспокоювати та покращувати якість сну.
Серед інших чаїв, які можуть допомогти вам заснути, - пасифлора, магнолія, валеріана. Однак деякі з них здатні викликати неприємні побічні ефекти. Так, як стверджує Національний інститут охорони здоров'я США, валеріана здатна посилювати дію алкоголю або седативних препаратів. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, варто проконсультуватися з лікарем щодо потенційних ризиків, пов’язаних із вживанням чаю з валеріани щовечора.
Дослідження, яке вийшло на шпальтах Diabetology & Metabolic Syndrome, показало, що екстракти оливкового листя можуть значно знизити кров'яний тиск. Під час спостереження за людьми з гіпертонією та діабетом другого типу учені помітили значне зниження кров'яного тиску у тих, хто пив чай з оливкового листя двічі на день протягом чотирьох тижнів.
Антиоксидантні антоціани в чаї з гібіскуса корисні для здоров'я серця - вони знижують систолічний та діастолічний артеріальний тиск, а також рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та тригліцеридів. Однак цей напій може взаємодіяти з деякими діуретиками та аспірином, тому проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви приймаєте ці ліки.
Ромашка також має антиоксидантні властивості, які допомагають покращити стан серцево-судинної системи. Відомо й те, що глід може знижувати артеріальний тиск у людей з легкою гіпертензією.
Імбир може полегшити запалення, біль, шлунково-кишкові розлади, метаболічний синдром. Однак він ще й уповільнює згортання крові та може бути небезпечним, якщо ви приймаєте антитромбоцитарні або антикоагулянтні препарати, тож запитайте свого лікаря, чи вам можна вживати цей чай.
Ромашка має антиоксидантні властивості, які стимулюють імунну систему та можуть захищати від запальних захворювань.
Астрагал, ехінацея та ройбуш можуть посилювати імунну функцію, ехінацея та бузина - покращувати стан при респіраторних інфекціях. Петрушка містить біоактивні сполуки з антиоксидантними, протизапальними та антимікробними властивостями, що може допомогти полегшити різні захворювання.
Плоди шипшини багаті на вітамін С і мають протизапальні властивості, які можуть підтримувати здоров'я шкіри та сприяти загоєнню ран. А чай із кропиви зменшує подразнення шкіри.
При вживанні чаю мають значення дозування, спосіб приготування та чистота. Якщо ви купуєте напій і хочете отримати від нього максимум користі, перевіряйте, чи немає у його складі доданого кофеїну, цукру чи інших інгредієнтів, яких слід уникати.
Деякі трави, як-от кульбаба, кропива, петрушка, є природними сечогінними засобами, про що треба пам'ятати, якщо пити чай перед сном.
Трав'яні чаї, як правило, безпечні для більшості людей, якщо їх вживати помірно. Однак навіть натуральні продукти можуть викликати побічні ефекти, зокрема розлад шлунка. Якщо ви плануєте пити трав'яний чай щовечора, проконсультуйтеся з фармацевтом або іншим медичним працівником щодо можливої взаємодії з ліками або харчовими добавками.
Раніше УНІАН розповідав про 9 суперфудів, які сповільнюють старіння. Зазначалося, що суперфуди містять багато поживних речовин - вітамінів, мінералів, антиоксидантів, тож вживати їх - розумний спосіб покращити стан організму. До таких продуктів дієтологи віднесли порошок куркуми, чорницю, авокадо, шпинат, сочевицю тощо.