Ці два види шоколаду мають різний вміст какао і цукру, тож саме цим зумовлюється їх вплив на організм.
Частиною здорового способу життя можна зробити навіть вживання солодощів, зокрема шоколаду. Prevention пише, що головне при цьому - правильно обрати вид: темний чи молочний.
Видання описало харчові відмінності цих двох видів, чим вони корисні, а також які існують ризики вживання шоколаду.
За словами шоколатьє Джонатана Грема, різниця між цими видами полягає у трьох інгредієнтах: какао, сухе молоко та цукор.
Молочний шоколад містить 20–40% какао, молочні сухі речовини (вони надають ніжної текстури) та зазвичай трохи більше цукру. Темний шоколад має понад 50% какао, не містить молочних домішок і в ньому менше цукру.
Харчова цінність темного шоколаду (70-85% какао, 28 г):
170 калорій;
2 г білка;
12 г жиру;
13 г вуглеводів;
7 г цукру;
Харчова цінність молочного шоколаду (37 г - маленька плитка):
202 калорії;
2 г білка;
12 г жиру;
22 г вуглеводів;
21 г цукру.
Користь темного шоколаду зумовлена нутрієнтами, що містить какао. Чим вищий його вміст - тим краще. Найбільш корисний шоколад із вмістом какао 70% і більше, каже зареєстрована дієтологиня Кетлін Гарсія-Бенсон.
"Темний шоколад, як правило, багатий на поліфеноли, такі як флавоноїди, які підтримують протизапальне середовище", - пояснила зареєстрована дієтологиня-нутриціологиня із Сан-Франциско Діана Хан.
Вона додала, що ці потужні рослинні сполуки підтримують багато процесів в організмі, зокрема здоров’я серця, функцію мозку та рівень цукру в крові.
Дослідження 2024 року показало, що в людей, які споживали темний шоколад із вмістом какао понад 70%, знижувалися загальний холестерин, ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ, або поганий холестерин), рівень глюкози у крові натщесерце та артеріальний тиск. Ще одне дослідження показало, що темний шоколад оптимізує функцію мозку, полегшуючи виконання складних когнітивних завдань.
"Темний шоколад є гарним джерелом мінералів, таких як магній, залізо та цинк", – розповіла Гарсія-Бенсон.
За її словами, іноді темний шоколад також може містити кофеїн і теобромін. Хоча теобромін, як було доведено, покращує когнітивні функції та потенційно має нейропротекторну дію, він також може діяти подібно до кофеїну. Тому тим, у кого чутливість до кофеїну, Гарсія-Бенсон радить про це пам’ятати.
"Молочний шоколад містить невелику кількість антиоксидантів і мінералів, хоча й значно менше, ніж темний", - каже Гарсія-Бенсон.
У ньому вміст какао зменшили, але додали сухі молочні речовини, щоб зробити продукт солодшим і приємнішим на смак.
"Деякі бренди з вищим вмістом какао, ближчим до 40%, і нижчим вмістом цукру, можуть запропонувати помірну користь для здоров’я, ближчу до темного шоколаду", - зазначила Гарсія-Бенсон.
Хоча вищий вміст цукру в молочному шоколаді здебільшого є негативним моментом, він робить шоколад смачнішим для більшості людей. Тому, якщо вам дуже хочеться шоколаду, ви можете задовольнити свій потяг до солодкого лише одним-двома шматочками. Темний шоколад менш солодкий і більш гіркий, тому він може бути не таким ситним і змусити вас пізніше повернутися на кухню в пошуках інших солодощів.
"Темний шоколад зазвичай є більш поживним варіантом через вищий вміст какао та нижчий вміст цукру", - каже Гарсія-Бенсон.
Однак і темний шоколад, і молочний, вважаються калорійними, тому важлива помірність.
"Для контролю ваги ключовим є контроль порцій та загальний режим харчування", - додала експертка.
Раніше УНІАН писав, як зрозуміти, що ви їсте забагато солодкого. Найпоширенішими і найочевиднішими ознаками надмірної кількості цукру у вашому раціоні є збільшення ваги, жир на животі, карієс і втома. Однак є менш очевидні ознаки надлишку цукру в раціоні, але на них люди зазвичай звертають меншу увагу. Це - відчуття спраги, надмірне газоутворення, набряки, висипання, дратівливість тощо.