Названо 12 суперпродуктів, які "врятують" зір

Якщо ви не отримуєте достатню кількість поживних речовин з їжі, то офтальмолог може порекомендувати використовувати харчові добавки.

Поживні речовини, корисні для очей, як-от цинк, омега-3 жирні кислоти та вітаміни A і C, допомагають знизити ризик розвитку вікових захворювань. Усі необхідні речовини можна отримати з продуктів.

Видання Very Well Health з'ясувало, що їсти, щоб поліпшити зір.

Риба

Риба, така як лосось і тунець, містить необхідні поживні речовини - омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості, що благотворно впливають на здоров'я очей.

Особливий тип омега-3, відомий як ДГК (докозагексаєнова кислота), входить до складу сітківки ока і підтримує зір, зменшуючи окислювальне ушкодження та покращуючи кровотік.

Дослідження показують, що дієта, багата на омега-3, пов'язана з нижчим ризиком вікової макулярної дегенерації (втрати центрального зору) і повільнішим розвитком катаракти.

Горіхи та насіння

Горіхи та насіння містять вітамін Е - жиророзчинний вітамін, який захищає здоров'я очей. Волоські горіхи, мигдаль, горіхи пекан і насіння соняшнику можуть допомогти зменшити окислювальне пошкодження очей, що може знизити ризик розвитку певних захворювань очей, таких як катаракта і вікова макулярна дегенерація (ВМД).

Фісташки містять велику кількість каротиноїдів лютеїну та зеаксантину (антиоксидантів), які захищають очі від різних видів ушкоджень і сприяють поліпшенню зору.

Бобові

Бобові (квасоля та сочевиця) - хороше джерело цинку. Дослідження показують, що цинк корисний для людей, у яких діагностовано ВМД. Він також допомагає виробляти захисний пігмент меланін в очах, переносячи вітамін А з печінки в сітківку, що знижує погіршення нічного зору і катаракту.

Цитрусові

Цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути, мандарини та лимони, - чудове джерело вітаміну C, який може допомогти захистити очі від ушкоджень, спричинених вільними радикалами (нестабільними молекулами, що можуть пошкодити ДНК у клітинах) через харчування та чинники довкілля. Допомагаючи відновлювати і вирощувати нові клітини, вітамін C може боротися з ушкодженнями очей і віковою втратою зору.

Листові зелені овочі

Листові зелені овочі, як-от шпинат, капуста або капуста колард, містять лютеїн, зеаксантин, вітаміни A, C і K, а також антиоксиданти, які підтримують здоров'я очей. Зокрема, достатнє споживання листових зелених овочів може допомогти захистити макулу - частину ока, що відповідає за детальний центральний зір.

Морква

Дослідження показують, що продукти, багаті на бета-каротин, як морква, - хороше джерело вітаміну A, який може допомогти поліпшити нічний зір і здатність краще бачити за слабкого або тьмяного освітлення.

Солодка картопля

Солодка картопля - ще одне хороше джерело бета-каротину і вітаміну А. Вона містить більше вітаміну А, ніж морква, і забезпечує понад 200% добової рекомендованої норми його споживання. Це підтримує здатність сітківки перетворювати промені світла на зір і зберігає очі достатньо вологими, запобігаючи їхній сухості.

Яйця

Яєчні жовтки містять корисні для очей лютеїн і зеаксантин, які уповільнюють прогресування таких захворювань очей, як ВМД. Принаймні одне дослідження засвідчило, що вживання від двох до чотирьох яєць на тиждень знижує ризик розвитку ВМД на 62% порівняно з вживанням лише одного яйця на тиждень або менше.

Сирий болгарський перець

Антиоксиданти, що містяться в болгарському перці, можуть захищати від пошкодження клітин і підтримувати кровотік в очах, зміцнюючи кровоносні судини. Додавання цього овоча в раціон може благотворно вплинути на загальну функцію очей і здоров'я зору. Вміст вітаміну C у цьому продукті також пов'язаний зі зниженням ризику розвитку таких захворювань очей, як ВМД.

Гарбуз

Вітаміни A і C, що містяться в гарбузі, допомагають захистити очі та зменшити курячу сліпоту. Вони також можуть запобігти або, принаймні, сповільнити прогресування таких захворювань, як катаракта і ВМД.

Броколі та брюссельська капуста

Броколі та брюссельська капуста багаті клітковиною та іншими поживними речовинами, як-от каротиноїди та вітамін C. Один оглядів досліджень показав, що споживання 500 міліграмів (мг) вітаміну C на день може знизити ризик розвитку катаракти майже на 20%.

Деякі дослідження показують, що високе споживання каротиноїду бета-каротину, що міститься в броколі, пов'язане з 10%-вим зниженням ризику розвитку катаракти.

Вода

Оскільки очі в основному складаються з води, підтримання водного балансу може впливати на здоров'я очей. Дегідратація може призвести до сухості очей, подразнення, тимчасового помутніння зору, появи мушок перед очима та інших проблем. Якщо симптоми сухості очей не лікувати належним чином, сухість очей може призвести до змін зору.

Раніше УНІАН писав, яка їжа містить більше вітаміну C, ніж апельсин.

Вас також можуть зацікавити новини: