Вчені з'ясували, що близько 10 тисяч років тому люди врятували гарбуз від вимирання, почавши її культивувати.
Дикі предки цих овочів були основною їжею великих ссавців, які поширювали насіння по великим територіях, - але потім, коли мегафауну винищили, гарбуза позбулися можливості розмножуватися, і тільки допомога людини дала рослинам шанс вижити. До такого висновку прийшли автори статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає Lenta.ru.
До появи людини в західній півкулі попередники сучасних гарбузів, рослини з роду Cucurbita, були спеціально «налаштовані» на великих травоїдних: мастодонтів, гігантських лінивців і гомфотерієвих (вимерлих родичів слонів). Товста і міцна шкірка і, насамперед, гіркий смак, не підпускали до плодів Cucurbita дрібних ссавців - великі ж успішно поїдали гарбуза і розносили їх насіння по території. Вчені знаходили насіння таких рослин в скам'янілих екскрементах мастодонтів віком 30 тисяч років.
Читайте такожЯкі властивості кави корисні для здоров'я
Однак винищування людиною поряд з кліматичними змінами призвели до того, що в проміжку між 11-м і 12-м тисячоліттями до нашої ери американська мегафауна вимерла. Через відсутність великих травоїдних землі швидко вкрилися травою і кущами: зручні для гарбузів відкриті простори стрімко зникали, і в результаті майже всі рослини роду Cucurbita також вимерли.
Читайте такожБуйна поведінка п'яних пов'язана з генетичною мутацією
Однак приблизно в той же час (близько 10 тисяч років тому) кілька видів гарбузів, отримали шанс на виживання завдяки тому, що їх стали вирощувати люди. Гарбуз вперше одомашнили на території сучасної Мексики, а потім і на інших територіях сучасної Латинської Америки.
Вчені вважають, що люди спочатку вирощували гарбуза не для вживання в їжу (овочі були занадто гіркими), а для виготовлення інструментів і ємностей. З часом штучний відбір на більш смачні сорти допоміг остаточно одомашнити гарбуз.