Експерт про наслідки окупації Джарилгача: ми можемо втратити острів назавжди

Якщо росіяни продовжуватимуть військову активність на острові, за 1-2 місяці все у заповіднику буде зруйновано, вважає професор.

Бодай кілька місяців перебування російських окупантів на Джарилгачі, який вони перетворили на військовий полігон, можуть призвести до повного знищення природи острова, вважає професор Києво-Могилянської академії Євген Хлобистов.

В коментарі "Новинам Приазовʼя" (проект Радіо Свобода) він зазначив, що на цьому острові в Каркінітській затоці Чорного моря сконцентровані біля 500 видів рідкісних рослин. Відновити його рукотворно буде неможливо.

"Там є унікальне біорізноманіття, десятки занесені до Червоної книги, унікальні піски. … Це дійсно унікальне місце. … Особливості заповідників в тому полягають, що коли ми втрачаємо унікальність заповідного фонду, унікальність території, унікальність біорізноманіття, ми потім не можемо це відновити. В принципі, це неможливо рукотворно відновити. Тому що воно є, поки ми його зберігаємо. Повернення назад не буде. На жаль, ми можемо втратити цей заповідник назавжди. Особливо, якщо він буде безпосередньо залучений в таких мілітарних цілях. І це, мабуть, є найбільша небезпека", – зауважив Хлобистов.

За словами професора, масштаби екологічних збитків залежатимуть від інтенсивності використання території окупантами. Якщо росіяни продовжуватимуть військову активність на острові, за 1-2 місяці все у заповіднику буде зруйновано, оскільки зміни будь-якої частина екосистеми призведуть до того, що інша частина теж деградуватиме.

"Російські військові вже знищили природну унікальність мису "Опук" в окупованому Криму, тому цілком імовірно, що так само вчинять і з островом Джарилгач", – додав професор.

Ситуація на острові Джарилгач - що треба знати

Джарилгач — найбільший острів України та Чорного моря. Адміністративно належить до Скадовського району, що на тимчасово окупованому росіянами лівобережжі Херсонської області.

Вся територія острова входить до Національного природного парку "Джарилгацький", Джарилгацька затока з островом охороняються Рамсарською конвенцією і є одним з  найбільш важливих та унікальних водно-болотних угідь планети.

Минулого тижня Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області – вони засипали переправу до острова піском. На самому острові було облаштовано військовий полігон. 

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів наголошували, що це призведе до замулення і деградації екосистем всієї затоки.

Вас також можуть зацікавити новини: