Вчені підтвердили катастрофічні наслідки змін клімату через діяльність людини

Вчені змоделювали клімат майбутнього за сценарієм зростаючих викидів парникових газів.

Вчені знайшли нові підтвердження того, що викиди вуглекислого газу через діяльність людини в майбутньому матимуть значний вплив на клімат Землі.

Результати їхньої роботи опубліковані в Nature Reviews Earth & Environment і Nature Climate Change.

Кліматологи проаналізували мінливість Ель-Ніньйо, або Південної осциляції (ENSO) - коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, яке має значний вплив на клімат усієї планети.

Читайте такожВсе більше людей відмовляються народжувати дітей, побоюючись змін клімату - аналітики

Вчені змоделювали клімат майбутнього за сценарієм зростаючих викидів парникових газів і дійшли висновку, що мінливість ENSO може збільшуватися в міру потепління клімату.

При цьому точно не відомо, як буде поводитися Південна осциляції, оскільки вона характеризується природною мінливістю, що маскує вплив глобального потепління. Частково причина невизначеності полягає в неповному розумінні процесів, з яких складається Південна осциляція, і обмежене число даних зі спостережень за Ель-Ніньйо.

В умовах впливу людства на потепління більшість кліматичних моделей прогнозують, що фонове потепління в східній екваторіальній частині Тихого океану проходитиме швидше в порівнянні з західними. Кліматологи з'ясували, що така картина хоч і трохи виходить за рамки теорії, але знаходиться в межах прогнозів, що стосуються градієнтів температури поверхні моря, і схильна до впливу внутрішньої мінливості Ель-Ніньйо.

Читайте такожПроблеми зі зміною клімату загрожують центральній Україні

Вчені відзначають, що глобальне потепління посилить мінливість як температури поверхні моря, так і кількості екстремальних опадів, пов'язаних з Ель-Ніньйо. Однак мінливість температури проявить себе пізніше, ніж мінливість опадів. При цьому вчені відзначають, що складність точного прогнозування полягає в тому, що мінливість ENSO в майбутньому залежить від мінливості в минулому.

В іншому дослідженні вчені дійшли висновку, що збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері в чотири рази стане причиною значного ослаблення змодельованої мінливості температури морської поверхні ENSO в майбутньому.

Така суперечність між результатами двох досліджень вказує на необхідність уточнення моделей. Але незалежно від того, як змінюється Південна осциляція, кількість опадів і посухи стануть більш катастрофічними через тепліший клімат і посилення гідрологічних циклів.

Вас також можуть зацікавити новини